Wat te doen bij een bedrijfsongeval: 5 belangrijke stappen

31 januari 2023

Geplaatst in: Algemeen Bedrijfsongeval

Help! Je hebt een bedrijfsongeval gehad.

Je bent gestruikeld over een losliggende kabel, met je been tussen een machine gekomen of uitgegleden over een natte vloer. Hier heb je vervelend letsel aan overgehouden waardoor je veel dingen niet meer kunt. Kortom, je leven ligt overhoop. Wat nu?

We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom leggen we je in 5 praktische stappen uit wat je na een bedrijfsongeval het beste kunt doen. We houden het kort, nuttig en simpel, zodat je er meteen wat mee kan!

Stap 1: Vertel het je leidinggevende

Hoe spannend het ook is: vertel je leidinggevende zo snel mogelijk dat je een ongeluk hebt gehad. Hoe eerder, hoe beter. Dan kan de werkgever namelijk:

  • Een ongevallenrapport opstellen waarin staat wat er precies is gebeurd
  • De arbeidsinspectie inschakelen (soms verplicht, niet altijd)
  • De aansprakelijkheidsverzekeraar op de hoogte brengen

De werkgever bijna altijd aansprakelijk bij een bedrijfsongeval. Dit betekent dat al jouw schade moet worden vergoed.

Maar geen zorgen. Bijna alle werkgevers zijn goed verzekerd voor bedrijfsongevallen. De aansprakelijkheidsverzekeraar vergoedt uiteindelijk de schade. Niet de werkgever zelf. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de werkgever alles uit ‘eigen zak’ moet betalen!

Stap 2: Zoek hulp bij een letselschadejurist

Sinds het ongeluk komen er waarschijnlijk steeds meer kosten bij. Kosten waar je niet op hebt gerekend. Het eigen risico is op, bepaalde medicijnen kosten geld, de woning moet worden aangepast, je loopt inkomsten mis… Noem maar op.

Je hebt recht op vergoeding van die kosten. Een letselschadejurist kan je helpen met het vergoed krijgen van de schade. Een goede, bevlogen letselschadespecialist neemt zo veel mogelijk uit handen. Zodat jij je kunt focussen op jouw herstel.

Ook regelen we – zodra mogelijk – een voorschot op de totale schadevergoeding zodat er financiële rust is.

Stap 3: Stel samen de werkgever aansprakelijk

Ook als de werkgever in principe niets aan het ongeluk kan doen, moet toch jouw schade worden vergoed. De werkgever heeft namelijk een strenge zorgplicht en moet er alles aan doen om ongelukken te voorkomen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over werkgeversaansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval.

Samen met de letselschadespecialist stel je de werkgever aansprakelijk. Dit betekent dat je de werkgever verantwoordelijk houdt voor jouw schade en het bedrijfsongeval.

Dat ziet er zo uit.

In overleg met jou nemen we contact op met je werkgever. Wij bespreken dan met hem de situatie. Ook bespreken we dat we formeel gezien een aansprakelijkstelling moeten sturen. We begeleiden jouw werkgever desgewenst om de juiste stappen te zetten na een bedrijfsongeval.

Wij verzoeken jouw werkgever om de brief of mail die wij hem sturen direct door te sturen naar zijn verzekeraar (of assurantietussenpersoon) zodat jouw letselschade kan worden opgestart. Wij kunnen jouw werkgever adviseren bij welke verzekeraar hij jouw letselschade moet melden. Dat is meestal de AVB-verzekeraar (vergelijkbaar met een AVP verzekering bij particulieren. Wij kunnen ons voorstellen dat je jouw relatie met jouw werkgever goed wil houden. Daar helpen wij bij. Gelukkig is jouw werkgever doorgaans goed verzekerd voor bedrijfsongevallen en letselschade op de werkvloer!

Stap 4: Houd de kosten goed bij

De letselschadejurist ontzorgt jou op alle gebieden zoveel mogelijk. Maar we kunnen ons voorstellen dat je het toch prettig vindt om bepaalde zaken zelf bij te houden. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is alle kosten bijhouden. Bonnetjes, facturen en dergelijke. Dit kan van alles zijn! Bijvoorbeeld:

  • Kosten van de fysiotherapeut
  • Parkeerbonnetjes
  • Kosten van medicijnen
  • Hulp in de huishouding
  • Kosten door studievertraging

Ook gederfde inkomsten (gemiste inkomsten doordat je niet meer kunt werken) komen voor vergoeding in aanmerking. Je kunt je kosten bijhouden in het Wijs-notitieboek. Die kosten geef je aan ons door. Vervolgens zetten wij jouw kosten en schade op een rij in een schadeoverzicht.

Geen zorgen, de letselschadejurist helpt je met het berekenen van de letselschade. En zorgt ervoor dat je alle schade vergoed krijgt waar je recht op hebt.

Stap 5: Vertrouw erop dat het goed komt!

Hoe heftig de situatie nu ook is: er is altijd een lichtpuntje aan de horizon. Je staat er niet alleen voor! Wijs Letselschade is er om je te helpen. Vanaf het moment dat we je helpen nemen wij zoveel mogelijk werk voor jou uit handen.

We komen op voor jouw belangen en zorgen dat je de juiste aandacht, tijd en ook financiële compensatie krijgt. Samen brengen we jouw schade in kaart. En zorgen we dat jij weer toekomstperspectief krijgt.

Wij helpen je graag

Wil je weten wat jouw rechten en plichten bij een bedrijfsongeval zijn? Of ben je benieuwd naar onze werkwijze? Weet dat je altijd bij ons terecht kunt. Neem gerust contact op via het contactformulier. Of bel direct naar 035-8878266 voor gratis advies van één van onze juristen. Onze hulp kost jou persoonlijk helemaal niets.

We willen je op het hart drukken om altijd voor een letselschade advocaat of jurist met het Nationaal Keurmerk Letselschade te kiezen. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger. Wijs zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Terug naar blog-overzicht