5 Verschillende type letseladvocaten

3 oktober 2023

Geplaatst in: Algemeen

Je hebt een ongeluk gehad met letselschade en wilt een advocaat inschakelen. Maar welke moet je hebben? Het zijn er zoveel! Daarom is het handig om te weten welke type letseladvocaten er zijn. Dat lees je in dit artikel.

Wat is een letseladvocaat?

Een advocaat bij letselschade mag, net als een letselschade jurist, een letselschade slachtoffer bijstaan in een letselschadezaak. Een advocaat bij letselschade:

  • Stelt de tegenpartij aansprakelijk
  • Voert discussies met alle partijen (artsen, verzekeraar, arbeidsdeskundige)
  • Berekent de schade
  • Regelt een voorschot
  • Helpt de schade vergoed te krijgen

1. Pro deo advocaat bij letselschade

Een pro deo letselschade advocaat helpt je gratis met jouw zaak. Dit is voor mensen die geen advocaat kunnen betalen. Iedereen heeft namelijk recht op verdediging. Dat staat in de Nederlandse wet.

De kosten van de pro deo advocaat bij letselschade worden gesubsidieerd door de overheid. De instantie die verantwoordelijk is voor pro deo rechtshulp is de Raad van de Rechtsbijstand.

Wist je dat de hulp van Wijs Letselschade altijd gratis is? Wij helpen letselschadeslachtoffers kosteloos met het verhalen van de schade. Of je het nou kan betalen of niet.

2. Advocaat en smartengeld

Smartengeld is financiële compensatie voor leed, verdriet en de pijn die je door het letsel ervaart. Hier kun je een vergoeding voor krijgen als de tegenpartij aansprakelijk is. Bestaat er een kans dat je recht hebt op smartengeld? Een advocaat kan jou helpen om dit te claimen bij de tegenpartij.

De hoogte van het smartengeld hangt af van jouw specifieke omstandigheden. Het hoogst uitgekeerde smartengeldbedrag tot nu toe in Nederland is € 350.000.

3. Advocaat bij een bedrijfsongeval

Na een bedrijfsongeval helpt een advocaat je met het vergoed krijgen van de schade na een ongeval op het werk. Je hebt namelijk bijna altijd recht op schadevergoeding bij een bedrijfsongeval. De werkgever is hiervoor verantwoordelijk. Gelukkig zijn de meeste werkgevers goed verzekerd voor bedrijfsongevallen en wordt alle schade die jij lijdt door hun verzekeraar betaald.

Wijs Letselschade is één van de weinige kantoren in Nederland gespecialiseerd in de specifieke begeleiding na een bedrijfsongeval.

4. Advocaat bij een verkeersongeval

Heb je een auto ongeluk of ander verkeersongeval gehad? Door de schuld van een ander? Na een verkeersongeval helpt een advocaat je met het claimen van de schade. Hij of zij weet precies welke stappen gezet moeten worden om tot een mooie schadevergoeding te komen. Of het nou een fietsongeluk, auto ongeluk of bijvoorbeeld een kettingbotsing was.

5. Letselschade advocaat no cure no pay

Sommige letselschade advocaten werken op no cure no pay basis. Wat betekent dit?

“No Cure No Pay” is een betaalafspraak. Je betaalt de kosten van een letselschade advocaat alleen als hij of zij positieve resultaten behaalt. Dan wordt een deel van jouw schadevergoeding ingehouden. Wint de advocaat de zaak niet, dan betaal je niets.

Eigenlijk is no cure no pay in letselschadezaken niet nodig. Een letselschade advocaat kan de kosten namelijk verhalen op de tegenpartij.

Je kunt ook een letselschadejurist inschakelen

Wist je dat letselschadejuristen jou net zo goed kunnen helpen met het verhalen van de schade als advocaten?

Net als letseladvocaten hebben letselschade juristen een beroepsopleiding in letselschade afgerond. Het verschil: een letselschade advocaat mag naar de rechter, een letselschade jurist niet. Maar in 95% van de gevallen is procederen gelukkig niet nodig.

Wijs Letselschade staat voor je klaar

Bij Wijs Letselschade werken bevlogen letselschade juristen die jou graag helpen met het verhalen van de schade. Welk type ongeluk je ook hebt.

Samen kijken we wat nodig is om jouw schade vergoed te krijgen. Daarnaast hebben we bijzondere aandacht voor jouw herstel. Het allerbelangrijkste is ten slotte dat jij weer toekomstperspectief krijgt. En daarin ondersteunen we je.

Onze hulp is altijd kosteloos. Bovendien zijn we aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade: hét keurmerk voor professionaliteit en betrouwbaarheid in de letselschadebranche.

Neem gerust contact op

Heb je vragen over de verschillende type letseladvocaten? Of heb je letselschade opgelopen en wil je graag kennismaken met Wijs? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via het contactformulier of telefonisch door te bellen naar 035 887 8266. Je krijgt direct één van onze ervaren letselschadejuristen aan de lijn die jou van gratis juridisch advies voorziet.

Terug naar blog-overzicht