15 moeilijke letselschade woorden met betekenis (deel 2)

7 maart 2023

Geplaatst in: Algemeen

Dit is het tweede deel van de blogserie waarin we ingewikkelde juridische woorden begrijpelijk proberen te maken.

In het eerste deel leerde je over 15 moeilijke termen (A-M). Waaronder aansprakelijkheid, buitengerechtelijke kosten en immateriële schade. In deel 2 ontdek je de betekenis achter 15 nieuwe letselschade woorden (M-Z).

Zet je studiebril maar op! Daar gaan we.

Medische eindtoestand

Wanneer de arts vaststelt dat je bent hersteld of de klachten door het letsel niet beter of slechter worden (de situatie is ‘stabiel’) noemen we dat een medische eindtoestand. Er is min of meer duidelijkheid over het toekomstige verloop van de klachten. Hierdoor kan de definitieve schadevergoeding worden bepaald of kan worden bekeken of er voor de toekomst nog voorbehouden moeten worden gemaakt. Dat is soms nodig als er nog toekomstrisico’s zijn.

Medische expertise

Een medische expertise is een onderzoek naar het letsel om blijvende klachten en beperkingen duidelijk te krijgen, of om toekomstige risico’s in te schatten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijk (onpartijdige) arts.

Nationaal Keurmerk Letselschade

Het Nationaal Keurmerk Letselschade is hét kwaliteitskenmerk voor de letselschadebranche. Feitelijk is het een online register waarin je professionele dienstverleners uit de branche terugvindt. Denk aan letselschade advocaten en letselschadejuristen. Het keurmerk helpt letselschadeslachtoffers om een goede en betrouwbare belangenbehartiger te vinden.

No cure no pay

No cure no pay is een term die staat voor een betalingsregeling. Wanneer de letselzaak succesvol eindigt en je een schadevergoeding ontvangt, krijgt de belangenbehartiger hier een deel van als vorm van betaling. Heb je geen recht op schadevergoeding? Dan betaal je de belangenbehartiger niets. Wijs is geen voorstander van no cure no pay regelingen. Het is ook niet nodig omdat je als belangenbehartiger je nota’s kan indienen bij de aansprakelijke verzekeraar.

Goed om te weten: bij Wijs Letselschade betaal je sowieso niets. Wat de uitkomst van de letselzaak ook is!

Onrechtmatige daad

We spreken van een onrechtmatige daad wanneer je inbreuk maakt op iemands recht. Of wanneer je iets doet (of nalaat) wat in strijd is met de wet (of een ongeschreven regel). Ben je slachtoffer geworden van een onrechtmatige daad, dan heb je misschien recht op schadevergoeding. Daarvoor is wel vereist dat de onrechtmatige daad de schuld is van de dader (of in zijn/haar risicosfeer ligt). Ook moet er een direct verband bestaan tussen de handeling en de schade.

Rechtsbijstand

Rechtsbijstand is hulp bij juridische kwesties. Vaak in de vorm van advies of, zoals de term al zegt, bijstand. Veel mensen hebben een verzekering voor rechtsbijstand (rechtsbijstandsverzekering). Als letselschadeslachtoffer kun je rechtsbijstand bij letselschade krijgen van een jurist of advocaat. De hulp van Wijs Letselschade kost jou persoonlijk helemaal niets!

Schadestaat

Een schadestaat is een overzicht van alle letselschade bedragen. Samen vormen die bedragen de totale schadevergoeding. De schadestaat bestaat uit verschillende schadeposten, een soort categorieën. Denk aan verlies van inkomen, kosten voor hulp in de huishouding of medische kosten.

Smartengeld

Smartengeld is een schadevergoeding voor het verdriet en de pijn na een ongeval. Het gaat om schade die niet direct in geld is uit te drukken. Zoals een hobby die je door het ongeval niet meer kan uitoefenen, of de angst om in de auto te stappen.

Verjaringstermijn

De verjaringstermijn is de termijn waarbinnen je de tegenpartij aansprakelijk kunt stellen voor jouw schade. Ben je te laat, dan heb je helaas geen recht meer op schadevergoeding. Er zijn in Nederland 2 verjaringstermijnen. De relatieve verjaringstermijn (5 jaar) gaat in op het moment dat je weet dat er schade is en wie daarvoor verantwoordelijk is. De absolute verjaringstermijn (20 jaar) begint te lopen vanaf het moment van het ongeval. Ook is er nog een speciale termijn voor WAM-zaken, dat zijn zaken waarbij een motorvoertuig betrokken is. Deze is 3 jaar.

Meer weten over verjaringstermijnen? Lees dan ons uitgebreide artikel over verjaring bij letselschade.

Vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen het letselschadeslachtoffer en de verzekeraar van de tegenpartij. Partijen zijn het eens over de hoogte van de schadevergoeding. De vaststellingsovereenkomst wordt opgesteld bij de afwikkeling van de letselschadezaak.

Verlies aan arbeidsvermogen

Door een ongeval heb je letsel en kun je (tijdelijk) niet meer werken. Hierdoor loop je inkomsten mis. Je hebt recht op vergoeding van de gederfde inkomsten als iemand anders verantwoordelijk is voor jouw letselschade. De schadepost die hierbij hoort, noemen we ‘verlies aan arbeidsvermogen’.

Voorschot

Een voorschot is een deel van de totale schadevergoeding die je ontvangt terwijl de letselzaak nog loopt. Zo kun je alvast de rekeningen betalen die je door de letselschade hebt.

WA-verzekering

Een WA-verzekering staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade die je met de auto bij een ander veroorzaakt. Deze verzekering is verplicht.

Wederpartij

De wederpartij is de tegenpartij in de letselschadezaak. Dus de partij die verantwoordelijk wordt gehouden voor jouw schade.

Wettelijke rente

De tegenpartij betaalt verplicht wettelijke rente. Dit is een percentage van de totale schadevergoeding (rond de 2%). Het idee achter wettelijke rente is dat je als slachtoffer eigenlijk meteen recht hebt op schadevergoeding (bij smartengeld direct na het ongeval, bij andere kostenposten zodra deze gemaakt worden). Alleen kan het soms jaren duren voordat je de vergoeding daadwerkelijk krijgt. De wettelijke rente is een soort compensatie voor het wachten daarop. Hoe langer het letselschadeproces duurt, hoe hoger het bedrag aan wettelijke rente uitvalt.

Staat er een moeilijk letselschade woord niet tussen?

Laat het ons weten! We leggen je er graag de betekenis van uit.

Ook kun je met andere vragen bij ons terecht. We zijn bereikbaar via 035-8878266 voor gratis juridisch advies. Of stuur ons een bericht via het contactformulier. We nemen dezelfde werkdag contact met je op!

We willen je op het hart drukken om altijd voor een letselschade advocaat of jurist met het Nationaal Keurmerk Letselschade te kiezen. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger. Wijs zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Terug naar blog-overzicht