Opvallend: vrouwen veel vaker letsel na auto-ongeluk

26 mei 2023

Geplaatst in: Verkeersongeval

Wist je dat vrouwen bij een verkeersongeval met de auto 47% meer kans hebben op ernstige verwondingen (letsel) dan mannen? Bij een frontale botsing is dat zelfs 73%. De kans op overlijden is bij vrouwen 17% groter. Flinke aantallen dus.

We hebben voor je uitgezocht hoe dat komt…

Autostoelen ontworpen voor mannen

In de docu-serie ‘Reference Man zie je dat de meeste autofabrikanten bij het testen van autostoelen poppen (crashdummy’s) gebruiken die lijken op mannen van 1.80 meter met een gewicht van 70 kilo. Hierdoor zijn de rugleuningen van autostoelen vaak stijf.

Voor mannen prettig, maar vrouwen zijn juist gebaat bij een zachte en flexibele rugleuning omdat ze kleiner en lichter zijn. Een zachte rugleuning vermindert de klap en daarmee het risico op ernstig letsel.

Vrouwen zitten anders achter het stuur

Ook speelt mee dat vrouwen dichter bij het stuur zitten om bij de pedalen te komen (en alles goed te kunnen overzien). De rugleuning staat verder naar voren, de stoel hoger. Dit maakt vrouwen kwetsbaar voor letsel. De knieën en benen zitten bijvoorbeeld sneller klem. En de kans op een whiplash is 3x zo groot. Oei!

Nieuw: crashdummy voor vrouwen

Gelukkig is er sinds 2022 ook een crashdummy voor vrouwen: het ‘Human Body Model’. Autofabrikanten kunnen de fysieke eigenschappen (dus de lengte, het gewicht, etc.) van het Human Body Model helemaal zelf aanpassen.

“De veiligheid van auto’s is niet op vrouwelijke inzittenden afgestemd. De Human Body Model moet die achterstand wegnemen,” zegt Astrid Linder, leider van het Human Body Model project waar onderzoeksinstituten, universiteiten en verzekeringsmaatschappijen uit de automotive branche aan meewerken.

Bij Wijs hopen we natuurlijk dat het aantal ongelukken met ernstig letsel zo klein mogelijk blijft. Als een crashdummy voor vrouwen daarbij helpt, kunnen we dat alleen maar aanmoedigen!

Letselschade door een verkeersongeluk gehad?

Als je gewond bent geraakt door een auto-ongeluk komt er een hoop op je af. Je kunt (tijdelijk) niet meer werken, bent afhankelijk van vrienden en familie, en ziet de kosten steeds hoger oplopen. Wat nu?

Gelukkig kun je in sommige situaties jouw schade vergoed krijgen. Namelijk wanneer iemand anders verantwoordelijk was voor het auto-ongeval. Wijs Letselschade helpt je daarbij. Onze ervaren letschadejuristen nemen het ingewikkelde papierwerk van je over en helpen je met de schadevergoeding. Ook helpen we je actief met jouw herstel. Je staat er niet alleen voor!

Vragen? We helpen je graag

Wil je graag kennismaken (zonder meteen ergens aan vast te zitten) of heb je behoefte aan gratis juridisch advies? Bel ons dan direct op 035 887 8566 om één van onze juristen te spreken. Ook kun je een bericht achterlaten via het contactformulier.

We willen je op het hart drukken om altijd voor een letselschade advocaat of jurist met het Nationaal Keurmerk Letselschade te kiezen. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger. Wijs zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Terug naar blog-overzicht