Wat is het Nationaal Keurmerk Letselschade (NKL)?

1 mei 2024

Geplaatst in: Algemeen

Stel je voor: je bent betrokken bij een verkeersongeval of bedrijfsongeval en je hebt letselschade opgelopen. Het was niet jouw schuld en je wilt een schadevergoeding aanvragen, maar vindt het proces complex. Het vinden van een gekwalificeerde letselschadeadvocaat of -jurist is essentieel, omdat de titel ‘letselschadespecialist’ niet wettelijk beschermd is. Dit betekent dat je zomaar een belangenbehartiger kunt treffen die niet de vereiste vaardigheden of opleiding heeft. Het Nationaal Keurmerk Letselschade (NKL) is hiervoor de oplossing. Dit keurmerk dient als garantie voor de deskundigheid, betrouwbaarheid en professionaliteit van letselschadespecialisten.

Waarom is er een Nationaal Keurmerk Letselschade?

Het NKL is een belangrijk kwaliteitslabel binnen de wereld van letselschade. Dit keurmerk verzekert slachtoffers ervan dat ze te maken hebben met professionals die hun vak verstaan en voldoen aan hoge kwaliteitsstandaarden. Het NKL werd opgericht om helderheid en vertrouwen te bieden in een sector waar de titel ‘letselschadespecialist’ niet wettelijk beschermd is. Dit betekent dat iedereen zich zo kan noemen, ongeacht hun opleiding of ervaring. Hierdoor zou jij het risico kunnen lopen om geholpen te worden door een belangenbehartiger die niet beschikt over de juiste kennis en vaardigheden.

Op het eerste gezicht is het natuurlijk lastig te zien of iemand wel of niet geschikt is. Om die reden is het NKL in het leven geroepen. Hieraan kun je meteen herkennen of iemand een professionele letselschadespecialist is. Belangenbehartigers die het keurmerk willen dragen, moeten voldoen aan strenge eisen:

  • Onafhankelijkheid: Handelen in het beste belang van het slachtoffer, vrij van belangenconflicten.
  • Deskundigheid: Aantonen uitgebreide kennis te hebben van letselschaderecht en ervaring in de praktijk.
  • Transparantie: Openheid over de kostenstructuur en het proces, zodat slachtoffers niet voor verrassingen komen te staan.
  • Communicatie: Op een begrijpelijke en empathische wijze communiceren.
  • Duidelijkheid: Zorgen voor heldere informatie over de mogelijkheden, het proces en de verwachtingen.

Hoe is het keurmerk ontstaan?

Het keurmerk is speciaal in het leven geroepen voor jou als letselschadeslachtoffer. Als je nog nooit met letselschade te maken hebt gehad, is het lastig om door het oerwoud van mooie websites een goede belangenbehartiger te kiezen. Het NKL helpt jou als slachtoffer bij het kiezen van een betrouwbare belangenbehartiger*. Het garandeert je dat je wordt bijgestaan door een belangenbehartiger die staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid en een ethische aanpak. Dit zorgt voor de best mogelijke afhandeling van jouw letselschadeclaim. Door te kiezen voor een specialist met het NKL, weet je dat je in goede handen bent.

Hoe weet ik of een belangenbehartiger over het Nationaal Keurmerk Letselschade beschikt?

Je kunt er op twee manieren achter komen of een belangenbehartiger over het NKL beschikt.

  1. Zoek naar het keurmerklogo: Keurmerkhouders mogen het officiële NKL-logo gebruiken op hun website en in hun communicatiematerialen. Dit logo is een bewijs dat ze voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Zoek dus altijd op de website van een belangenbehartiger naar het NKL-logo. Het logo ziet er als volgt uit:
  2. Check het online register: Het NKL onderhoudt een online register van alle houders van het keurmerk. Je kunt deze lijst doorzoeken op de officiële website van het keurmerk. Hier vind je een overzicht van alle professionals en organisaties die het keurmerk dragen, inclusief hun contactgegevens.

Wijs Letselschade en het Nationaal Keurmerk Letselschade

Wijs Letselschade is met trots aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade. Het is een bewijs dat onze dienstverlening voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Onze cliënten zijn verzekerd van de beste ondersteuning bij hun letselschadeclaims. We hebben al veel slachtoffers geholpen bij het claimen en nemen altijd het welzijn en herstel als uitgangspunt. Onze aanpak is persoonlijk en toegewijd; wij staan naast je, van begin tot eind.

Heb je hulp nodig of wil je meer weten over hoe wij je kunnen bijstaan met jouw letselschadezaak? Neem dan gerust contact op via ons contactformulier op de website, of bel ons direct op 035 887 8266 voor een vrijblijvend gesprek met één van onze deskundige juristen.

Begrippen toelichting

  • Belangenbehartigers zijn personen of organisaties die de belangen van een individu of groep vertegenwoordigen en bevorderen. In juridische zaken, zoals letselschade, zijn dit vaak advocaten of juristen die helpen bij het verkrijgen van compensatie voor geleden schade. Ze kunnen ook optreden als lobbyisten, vakbondsleiders of vertegenwoordigers van consumentengroepen, afhankelijk van de context.
    Meer informatie over dit onderwerp:

In dit artikel refereren we naar een aantal overheidsinstanties. Onderstaand vind je de bronvermelding van de genoemde artikelen:

Terug naar blog-overzicht