Is een ongeval met elektrische auto’s gevaarlijk? Uit onderzoek blijkt van wel

7 september 2022

Geplaatst in: Algemeen Verkeersongeval

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar ongelukken met elektrische auto’s in het verkeer. De resultaten zijn best om van te schrikken. Ook afgelopen dagen stond het nieuws vol over ongevallen met elektrische auto’s. Zo kopte het AD dat elektrische auto’s 50 procent meer ongevallen veroorzaken.

Twee keer zoveel ongelukken

Ook uit een onderzoek door het Belgische VTM Nieuws uit mei 2022 dat per 1.000 auto’s er gemiddeld 7 benzine auto’s betrokken raken bij een ongeval met letselschade, 8,5 dieselauto’s en 20(!) elektrische auto’s.

“Dit hadden we niet verwacht”, zegt een woordvoerder van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Hij noemt het “verrassende cijfers”. De resultaten zijn ongeveer hetzelfde als de cijfers in Nederland.

Met een elektrische auto heb je volgens dit onderzoek dus ruim twee keer zoveel kans op letselschade na een aanrijding dan met een auto die op benzine rijdt. Oei!

75 miljoen euro extra letselschade in 2030

Volgens een ander onderzoek uit 2020 van Trend-Rx en Automotive Insiders stijgt door de toename van het aantal elektrische auto’s de komende jaren ook het aantal verkeersongevallen met zwaar letsel. Naar schatting kunnen we een stijging verwachten van maar liefst 11%!

Die stijging zal goed zijn voor 75 miljoen euro extra letselschade in 2030, zo wordt verwacht.

Waarom zoveel ongelukken met elektrische auto’s?

Waarom er zoveel auto ongelukken met letselschade plaatsvinden, is in de onderzoeken niet naar voren gekomen. Wel is er een vermoeden.

Allereerst wegen elektrische auto’s gemiddeld 250 kilo meer dan benzineauto’s. Je kunt je voorstellen dat de impact bij een verkeersongeval daardoor stukken groter is. En dus ook de kans op letselschade.

In het AD wordt door deskundigen de enorme trekkracht en het grote acceleratievermogen als oorzaak aangewezen.

Het grote aantal ongelukken kan er ook mee te maken hebben dat nieuwe bestuurders nog moeten wennen aan elektrische auto’s.

Kritiek

Er bestaat veel kritiek op het onderzoek van Trend-RX. Of het echt tot zoveel schade gaat komen, wordt betwijfeld. Ook door Van Biezen, bestuurslid van de Vereniging Elektrische Rijders (VER).

“De technologie staat niet stil”, zegt hij. De elektrische auto van nu kun je niet vergelijken met de elektrische auto van straks. Van Biezen stipt aan dat er hard wordt gewerkt om de nu nog zware elektrische motor lichter te maken.

Wijs blijft optimistisch

Bij Wijs zijn we flink geschrokken van de cijfers uit het onderzoek. Maar we blijven optimistisch.

“We zien inderdaad steeds meer letselschadeslachtoffers die een aanrijding hebben gehad met een elektrische auto” zegt Inkie Stoop. “Maar we hopen dat de conclusies uit het onderzoek iets te snel zijn getrokken.”

“De technologie van elektrische auto’s, en überhaupt van elektrische apparatuur, ontwikkelt zich steeds sneller. Dat zie je met alles” gaat Inkie verder. “Wie weet zijn de elektrische auto’s van 2030 wel zo veilig dat het aantal ongevallen met letselschade juist daalt. Laten we vooral positief blijven!”

Ongeluk met een elektrische auto gehad?

Dan ben je vast enorm geschrokken. Weet dat Wijs klaar staat om je te helpen jouw schade vergoed te krijgen. We nemen al het ingewikkelde (papier)werk uit handen, zodat jij je kunt focussen op je herstel. Want dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste!

Laat gerust een berichtje achter via het contactformulier, of bel naar 035-8878266 voor direct gratis advies van één van onze juristen. Onze hulp is voor cliënten altijd kosteloos.

Terug naar blog-overzicht