Bedrijfsongeval: wat moet er in een ongevallenrapport staan

9 maart 2020

Geplaatst in: Algemeen Bedrijfsongeval

Een duidelijke uitspraak van de rechter gepubliceerd op 4 maart 2020

Afgelopen week is er weer een mooie uitspraak gepubliceerd op het gebied van bedrijfsongevallen.

ECLI:NL:RBMNE:2020:706

Een van de onderwerpen die aan bod kwam, was wat er nu precies in een ongevallenrapport moet staan dat moet worden opgemaakt na een bedrijfsongeval. Het lezen van de uitspraak is beslist de moeite waard

Een van de conclusies: Stelt de werkgever geen of een onvolledig ongevallenrapport op dan kan dit negatieve gevolgen voor de werkgever.

Wat is er gebeurd

In 2011 was een man, de eiser in deze procedure, via het uitzendbureau aan het werk gegaan in een magazijn. De werkzaamheden bestonden uit het klaarzetten van rolcontainers. Ook kwam het voor dat de uitzendkracht werd gevraagd te helpen met het in- en uitladen van de vrachtwagens waarmee de rolcontainers werden vervoerd.

Op 16 juli 2011 was de uitzendkracht aan het helpen bij het inladen van een transportbus. Bij deze werkzaamheden is hij gewond geraakt omdat de laadklep tegen zijn rechterscheenbeen is gekomen.

Helaas heeft de uitzendkracht hierna nooit meer kunnen werken vanwege complicaties.

Uitzendkracht stelt werkgever pas 2 jaar na bedrijfsongeval aansprakelijk

Een van de punten die in het geding komen is dat de materiële werkgever (dit is de werkgever waar eiser daadwerkelijk werkte) vindt dat de uitzendkracht te laat heeft geklaagd. De uitzendkracht heeft deze werkgever namelijk pas op 5 juni 2013, bijna 2 jaar na datum bedrijfsongeval, aansprakelijk gesteld. Volgens de werkgever is hij door het late klagen op onredelijke wijze in zijn belangen geschaad. Hij heeft hierdoor te weinig mogelijkheden gehad om onderzoek te doen en bewijs te verzamelen. De werkgever wijst erop dat zij geen onderzoek ter plaatse meer kan doen, omdat de locatie waar het ongeval is gebeurd inmiddels niet meer bij haar in gebruik is.

Risico werkgever

De kantonrechter is het hier helemaal niet mee eens. Als goed werkgever had het op de weg van de werkgever gelegen direct een deugdelijk onderzoek naar de toedracht te doen en bewijsmateriaal veilig te stellen.

De werkgever had dan wel een meldingsformulier (ongevallenformulier) laten opmaken maar dit was verre van volledig ingevuld:

2.21.

 • de toedracht is uitermate summier omschreven;
 • het is niet duidelijk van wie die omschrijving afkomstig is (de leidinggevende, de melder, de in het formulier genoemde getuige, iemand anders?);
 • het is niet duidelijk wat bedoeld is met “Advies wat ik gegeven heb sloeg hij in de wind”, omdat niet is vermeld waaruit dat advies bestond;
 • er is niet aangekruist of er sprake was van letsel of schade;
 • bij “Aard letselschade” is niets ingevuld;
 • er is niet aangegeven of opname in het ziekenhuis heeft plaatsgevonden of niet;
 • er is niet aangegeven of het ongeval bij de Arbeidsinspectie is gemeld of niet;
 • er is aangekruist als oorzaak “Onoplettendheid van derden (ingeleend personeel)” zonder dat dit is toegelicht;
 • bij “Handtekening slachtoffer” is geen handtekening geplaatst. Hieruit leidt de kantonrechter af dat de stelling van [eiser] dat hij niet bij de opstelling van het meldingsformulier is betrokken juist is.

Wat moet er in een ongevallenrapport staan?

 • Een uitgebreide omschrijving van de toedracht
 • Van wie de omschrijving in het ongevallenrapport afkomstig is
 • Of er sprake is van letsel of schade
 • Waaruit het letsel/de verwondingen bestaan
 • Of er opname in het ziekenhuis heeft plaatsgevonden
 • Of het ongeval bij de arbeidsinspectie is gemeld
 • Niet alleen de oorzaak van het ongeval maar ook een duidelijke toelichting hierop
 • De handtekeningen ook van het slachtoffer

Als het ongevallenrapport onvoldoende informatie geeft komt dit voor rekening van de werkgever. Ook als je als werkgever uitzendkrachten inhuurt, zoals in dit geval, is niet alleen het uitzendbureau (formele werkgever) hiervoor verantwoordelijk, maar zal je als materiële werkgever ook een zorgvuldig onderzoek en verslaglegging moeten doen na een bedrijfsongeval.

Wat te doen na een bedrijfsongeval

Meer weten wat de verplichtingen zijn van een werkgever na een ongeval en waarom je als werkgever al snel aansprakelijk bent als er een ongeval in jouw bedrijf plaatsvindt?

Lees onze:  Wijswijzer Bedrijfsongevallen

Heb jij zelf een bedrijfsongeval gehad en weet je niet wat te doen?

Wijs letselschade komt op voor jouw belangen na een bedrijfsongeval. Neem vooral contact met ons op als je hulp nodig hebt.

Ook als je zzp-er bent kan je jouw schade verhalen. Lees hiervoor: https://wijsletselschade.nl/zzp-bedrijfsongeval-hoe-is-dat-geregeld/

We willen je op het hart drukken om altijd voor een letselschade advocaat of jurist met het Nationaal Keurmerk Letselschade te kiezen. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger. Wijs Letselschade zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Terug naar blog-overzicht