Hersenletsel door een verkeersongeval: de 5 belangrijkste stappen

24 maart 2023

Geplaatst in: Verkeersongeval

Wist je dat een kwart van de fietsslachtoffers te maken krijgt met hersenletsel? Dat zijn ruim 11.000 gevallen van hersenletsel door een verkeersongeval per jaar. Een hele hoop dus!

Bij traumatisch hersenletsel raken de hersenen door een klap of val beschadigd. Dit type hersenletsel wordt ook wel niet-aangeboren hersenletsel (NAH) genoemd. Zoals een hersenschudding of bijvoorbeeld hersenkneuzing.

Een pijnlijke ervaring die het hele leven van jou en de mensen om je heen overhoop gooit. Met andere woorden, een ongeval met herstenletsel kan enorme impact hebben.

Misschien kun je niet meer werken. Niet meer sporten. Ben je afhankelijk van vrienden en familie. Én zit je met een hoop kosten…

Wat nu?

Wij begrijpen je zorgen. Daarom hebben we de 5 allerbelangrijkste stappen op een rijtje gezet die jou helpen bij het herstelproces, én bij het vergoed krijgen van de schade.

Maar eerst: wat is niet-aangeboren hersenletsel?

Als er in de loop van je leven schade aan de hersenen ontstaat, heet dit niet-aangeboren hersenletsel.

Niet-aangeboren hersenletsel kun je verdelen in traumatisch hersenletsel en niet-traumatisch hersenletsel.

Traumatisch hersenletsel ontstaat na een klap tegen je hoofd. Bijvoorbeeld door een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Voorbeelden van traumatisch hersenletsel zijn:

  1. een hersenschudding. Dit is licht traumatisch hersenletsel. Door een hersenschudding kun je misselijk, moe, duizelig worden of in de war raken. Ook kun je hoofdpijn hebben, moeite met het onthouden van dingen en met in slaap komen. Meestal ben je binnen een paar weken of maanden weer beter.
  2. een hersenkneuzing. Dit is middelzwaar tot ernstig hersenletsel. De klachten lijken op een hersenschudding, maar duren langer en gaan soms niet meer weg. Er zijn vaak problemen met zien, begrijpen, concentratie en onthouden. Ook kun je moeite hebben met het bewegen van bepaalde delen van je lichaam. Soms verandert zelfs je karakter. Je bent bijvoorbeeld sneller geïrriteerd of opvliegend. Mensen met een hersenkneuzing zijn vaak erg gevoelig voor prikkels zoals licht, geluid en drukte.

Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in je lichaam. Zoals een beroerte, infectie of tumor.

In dit artikel gaan we alleen in op traumatisch hersenletsel.

Heb jij traumatisch hersenletsel opgelopen door een verkeersongeval? Of vermoed je dat je hersenletsel hebt? Dan raden we je aan de volgende stappen te zetten.

Stap 1: Bezoek een arts

Heb je last van hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid? Bij hoofdpijn na een verkeersongeluk denk je misschien niet meteen aan hersenletsel.

Toch raden we je aan om je zo snel mogelijk te laten onderzoeken.

Een zwelling in de hersenen na een ongeval zie je namelijk niet altijd aan de buitenkant. Het komt helaas regelmatig voor dat slachtoffers met letselschade na een auto ongeluk denken dat het wel gaat, maar achteraf toch een hersenbloeding of ernstige hersenschudding blijken te hebben.

Dus heb je klachten? Ga langs bij de huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een medisch specialist. Deze kan jou medisch beoordelen en nagaan wat voor letsel je hebt opgelopen.

Het bezoeken van een arts is de eerste stap op weg naar herstel. Hoe eerder je het traumatisch hersenletsel ontdekt, hoe beter.

Stap 2: Vraag hulp aan vrienden en familie

Sinds het ongeluk staat je leven op z’n kop.

Je hebt veel rust nodig. Prikkels verdraag je slecht. Simpele dingen als boodschappen doen, gaat misschien niet meer.

Daarom is het super belangrijk om hulp van vrienden en familie te vragen.

Dit kan een hobbel zijn, want je bent het natuurlijk gewend om voor jezelf te kunnen zorgen. Gelukkig vinden familie en vrienden het vaak juist fijn om een steun te kunnen zijn!

Stap 3: Maak een overzicht van de schade

Bij NAH krijg je met veel kosten te maken. Denk aan:

  • Medische kosten
  • Ritjes van en naar het ziekenhuis
  • Extra hulp in de huishouding
  • Gemiste inkomsten omdat je niet kan werken
  • Kosten door studievertraging

Dit is allemaal letselschade na een verkeersongeval die je vergoed kan krijgen als iemand anders verantwoordelijk is voor het ongeluk.

Houd je van begin af aan al je kosten en schade netjes bij? Dan weet je zeker dat je bij het berekenen van de schade niets over het hoofd ziet. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen: een ervaren letselschadejurist helpt je hierbij.

Stap 4: Neem contact op met een letselschadejurist

Heeft iemand jou aangereden op de fiets? Of ben je van achteren aangereden door een andere auto? Dan is diegene waarschijnlijk verantwoordelijk voor jouw letselschade. Met andere woorden, al jouw schade moet worden vergoed.

Maar het vergoed krijgen van jouw letselschade na een aanrijding gebeurt niet zomaar. Je krijgt te maken met verschillende partijen, papierwerk en ingewikkeld juridisch uitzoekwerk. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp in te schakelen. Een betrouwbare letselschadejurist neemt al deze zaken van je over en helpt je bij het claimen van letselschade, zodat jij je kan focussen op je herstel en zeker weet dat je krijgt waar je recht op hebt.

We willen je op het hart drukken om altijd voor een letselschade advocaat of jurist met het Nationaal Keurmerk Letselschade te kiezen. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger. Wijs zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Wijs staat voor je klaar

Bij Wijs Letselschade hebben we al veel verkeersslachtoffers met hersenletsel geholpen om schadevergoeding bij letselschade te krijgen. Dat doen we graag ook voor jou. Onze hulp is voor cliënten helemaal gratis.

Wil je meer weten over onze aanpak? Of eerst even kennismaken? Bel dan gerust naar 035-8878266  om één van onze juristen te spreken. Of laat even een berichtje achter via het contactformulier. Wijs is aangesloten bij het Keurmerk.

Stap 5: Heb vertrouwen!

We beloven je dat het beter wordt.

Het is natuurlijk een ontzettend spannende en moeilijke tijd. Je leven staat door de zwelling in je hersenen na het ongeval misschien wel helemaal stil. Je weet niet wat de toekomst gaat brengen, hoe het verder moet. Toch willen we je op het hart drukken om vertrouwen te hebben. Het wordt beter. En Wijs helpt je om daar te komen!

Tips bij hersenletsel door een ongeval

Tot slot hebben we een paar tips voor slachtoffers met NAH.

Behandelcentra

Als slachtoffer met hersenletsel is het belangrijk om een goede revalidatiebehandeling te starten. Hier heb je geschikte behandelcentra voor. Waar wij (en onze cliënten) goede ervaringen mee hebben zijn:

Leestips

Voor wie graag boeken leest over NAH, geschreven door ervaringsdeskundigen en experts, hebben we twee tips:

  • Het boek “En dan wordt alles anders”, geschreven door Albrecht Bouwman. Het is het verhaal van Albrecht en zijn ervaring met zijn partner die niet-aangeboren hersenletsel heeft opgelopen. Albrecht vertelt over de impact van NAH op het gezin en geeft tegelijkertijd erkenning en richting voor gezinsleden of naasten. Albrecht helpt mensen daarmee op weg om meer informatie over NAH te vinden. Een boek dat je pakt en impact heeft op zowel mensen die bekend zijn met NAH als mensen die daar niet bekend mee zijn.
  • Eric Hermans vertelt in zijn boek “Over het hoofd gezien” over de gevolgen van NAH bij kinderen en het gebrek aan goede begeleiding en zorg in onze huidige maatschappij. Eric breekt hiermee een langs voor betere scholing, zorg en begeleiding voor kinderen met NAH. Een inspirerend boek en must read.
Terug naar blog-overzicht