Ervaringen van een stagiaire

11 juli 2017

Geplaatst in: Algemeen Vacatures en kantoorberichten

De afgelopen 2 maanden heeft Charlotte Klein, rechtenstudente, stage bij Wijs gelopen. Wijs heeft deze talentvolle studente met veel plezier een blik gegund in onze letselschadepraktijk. Onderstaand haar verslag over deze periode:

 

STAGEVERSLAG CHARLOTTE

WAAROM WIJS?

De beslissing om bij Wijs Letselschade praktijkervaring op te doen is een welbewuste keuze geweest. Wijs erkent expliciet dat een ongeval een aanzienlijke impact kan hebben op het leven van het letselschadeslachtoffer. Het draait bij Wijs dan ook om meer dan alleen het claimen van schadevergoeding. Een goede begeleiding van de cliënt (het slachtoffer) in diens herstelproces staat centraal. Door deze slachtoffergerichte benadering onderscheidt Wijs Letselschade zich in mijn ogen van andere letselschadebureaus. Dit heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar het werk dat de letselschadejuristen van Wijs verrichten.

HOE ZAG MIJN STAGE ERUIT?

Ik heb gedurende twee maanden stage gelopen. Mijn taken bestonden uit het voorbereiden van jurisprudentielunches, het schrijven van artikelen voor onder meer de website, het bestuderen van dossiers, het uitvoeren van literatuur- en jurisprudentieonderzoek en het meegaan naar afspraken met cliënten. Dit laatste heb ik als meest interessant ervaren. Door in persoon te spreken met de cliënt krijgen de zaken waar je mee bezig bent een gezicht. Dat is iets wat je in de studie niet ondervindt.

WAT HEB IK GELEERD?

Toen ik begon aan mijn stage was ik al aardig op de hoogte van wat er precies onder letselschade moet worden verstaan en welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen. Wat ik in de collegebanken niet had geleerd is dat je als letselschadejurist met meer partijen in aanraking komt dan alleen de cliënt en de wederpartij. Om de schade vast te stellen en vergoeding te claimen moet er vaak contact worden opgenomen met werkgevers, verzekeraars, arbeidsdeskundigen, fysiotherapeuten en artsen Er komt meer bij kijken dan ik had verwacht!

Het claimen van de vergoeding waar een slachtoffer recht op heeft is bovendien niet eenvoudig. Vanwege tegenstrijdige belangen bestaat er weleens onenigheid tussen de (verzekeraar van de) wederpartij en de letselschadebehandelaar van het slachtoffer over de hoogte van de uitkering. Het is de kunst om als letselschadejurist de situatie zodanig te benaderen dat het slachtoffer uiteindelijk tevreden kan zijn met de uitkomst. Ik heb geleerd dat hier naast gedegen juridische kennis ook de nodige ervaring voor is vereist.

Daarnaast heb ik me gerealiseerd dat ieder slachtoffer uniek is en een op maat gesneden behandeling behoeft. Om het letselschadeslachtoffer zo goed mogelijk te kunnen bijstaan, is het daarom belangrijk om niet alleen een goed beeld te krijgen van de geleden en de te lijden schade, maar ook van de persoonlijkheid van het slachtoffer. Hier hangt mee samen dat het voor slachtoffers belangrijk is dat zij zich gehoord en serieus genomen voelen. De juristen van Wijs Letselschade zijn zich daar bewust van en nemen dan ook alle tijd als ze bij slachtoffers zijn om naar hun verhaal te luisteren. Dit heb ik ten volle mogen ervaren tijdens de cliëntafspraken waar ik bij aanwezig mocht zijn.

TOT SLOT

Om een succesvolle letselschadejurist te worden moet je intrinsiek gemotiveerd zijn om het letselschadeslachtoffer te helpen. Dit is misschien wel de belangrijkste les die ik bij Wijs heb geleerd. Dankzij de stage heb ik ontdekt dat die intrinsieke motivatie ook in mij schuilt. Alles bij elkaar genomen kan ik zeggen dat ik een hele leuke en leerzame tijd heb gehad!

 

Terug naar blog-overzicht