Do’s en don’ts bij letselschade: 7 belangrijkste zaken

22 september 2023

Geplaatst in: Algemeen

Oei! Je hebt een ongeluk gehad door de schuld van een ander. Bijvoorbeeld een bedrijfsongeval of verkeersongeval. Daarbij liep je letsel op. Een gebroken arm, been, of erger… Ontzettend naar. Je hele leven staat op z’n kop. Bovendien zit je ineens met een hoop (medische) kosten. En loop je, nu werken tijdelijk niet meer lukt, inkomsten mis. Wat te doen?

Er zijn een paar dingen die je wel, en juist beter niet moet doen bij letselschade. Daarom lees je in dit artikel precies wat de 8 belangrijkste do’s en don’ts zijn!

1. Do: vraag hulp van je omgeving

Grote kans dat je (tijdelijk) thuis zit. Door het letsel lukt werken niet meer. Zelfs boodschappen doen is een gigantische klus geworden…

Daarom is het belangrijk om hulp van je omgeving te vragen. Misschien willen de buren 1x per week helpen het huis schoon te maken. En wil je zoon of vader je helpen met klusjes in huis. Dit is misschien moeilijk om te vragen, maar ze doen het waarschijnlijk met liefde. Iedereen wil dat jij er zo snel mogelijk bovenop komt! Wij noemen dit mantelzorg en een vergoeding kan hiervoor worden gevraagd bij de aansprakelijke verzekeraar, ook als de hulp in eerste instantie niet wordt betaald.

Mocht jouw omgeving je met praktische zaken niet kunnen helpen, dan kijken we samen met jou of we professionele hulp in kunnen schakelen. Zoals een huishoudster. Die wordt vergoed door de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij (de verantwoordelijke van het ongeval).

2. Do: Verzamel alle belangrijke gegevens

Bonnetjes, facturen, gegevens van getuigen, foto’s van het ongeval… Het is onwijs belangrijk om deze gegevens te verzamelen en bewaren! (Medische) facturen zijn belangrijk voor het berekenen van de schade. Getuigenverklaringen en foto’s voor het bewijzen van aansprakelijkheid van de tegenpartij.

Weet je niet zeker of je iets wel of niet moet bewaren/verzamelen? Doe het dan voor de zekerheid toch maar wel. Baat het dan schaadt het niet! Bovendien kun je ons altijd bellen als je hier vragen over hebt.

3. Do: Schakel een letselschadejurist in (met keurmerk!)

Je hoeft het niet alleen te doen. Een goede, ervaren letselschadejurist neemt het ingewikkelde papierwerk van je over, verhaalt en berekent de schade, voert discussies met de tegenpartij en regelt een voorschot op de schadevergoeding. Zo houdt jij tijd en ruimte over voor je herstel.

Let op: kies alleen een letselschadejurist of letselschade advocaat met het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit letselschade keurmerk laat zien dat de belangenbehartiger in kwestie betrouwbaar, professioneel en deskundig is. Wijs Letselschade is aangesloten bij het keurmerk.

4. Do: Focus je op je herstel

Door een letselschadejurist in te schakelen heb je meer tijd over voor je herstel. En dat is superbelangrijk. Want hoe eerder je herstelt, hoe eerder je jouw leven weer op kunt pakken. Daar zijn we heilig van overtuigd! Daarom helpen we je bij Wijs actief met je herstel.

Met elkaar kijken we naar wat je nodig hebt om (zoveel mogelijk) op te knappen. Is dat hulp in de huishouding, of gesprekken met een arbeidsdeskundige misschien? Dit zoeken we samen uit.

5. Don’t: Betalen voor rechtshulp

De hulp van een letselschadejurist is in principe gratis. “Hoe kan dat?” denk je misschien.

De verantwoordelijke tegenpartij moet al jouw letselschade vergoeden. Daar horen ook de kosten van juridische hulp bij. Bij Wijs Letselschade brengen we dan ook nóóit kosten bij cliënten in rekening.

Kom je een belangenbehartiger tegen die wél kosten berekent? Vraag dan goed door waar die kosten precies voor zijn. En lees voor je met iemand in zee gaat altijd de kleine lettertjes van de overeenkomst door!

6. Don’t: In paniek raken

We kunnen ons heel goed voorstellen dat je je zorgen maakt. Je leven staat door het letsel op z’n kop. Je kunt niet meer werken, bent afhankelijk van vrienden en familie, en zit met een hoop kosten… Daarom kunnen de emoties je soms teveel worden. Dit is heel normaal en niets om je voor te schamen.

Weet in ieder geval dat je er niet alleen voor staat. Door hulp te zoeken van een professionele letselschadejurist vallen er waarschijnlijk een hoop zorgen van je af. Dat is alleen maar goed voor je herstel. In paniek raken hoeft dus niet!

7. Don’t: Genoegen nemen met minder

Je verdient een schadevergoeding die recht doet aan jouw situatie. Bij Wijs Letselschade gaan we daarom altijd tot het uiterste om een eerlijke vergoeding te krijgen. Alle schade, ook toekomstschade, hoort daarbij. Dat ben je waard!

Wijs Letselschade staat voor je klaar!

Heb je een ongeval met letselschade gehad? Dan hopen we dat deze lijst met do’s en don’ts je aardig op weg heeft geholpen.

Heb je vragen over onze werkwijze? Of wil je graag kennismaken? Dat kan door een berichtje achter te laten via het contactformulier. Of bel naar 035 887 8566 om direct één van onze juristen te spreken. Onze hulp is voor cliënten altijd kosteloos, zonder addertjes onder het gras. We helpen je graag.

Terug naar blog-overzicht