Minder arbeidsongevallen tijdens coronajaren! (en andere interessante feitjes)

16 maart 2023

Geplaatst in: Algemeen Bedrijfsongeval

Wist je dat er tijdens de coronajaren minder arbeidsongevallen waren? En dat bij mannen, 55-plussers, niet-hoogopgeleiden en uitzendkrachten de kans op een bedrijfsongeval het grootst is?

Dit blijkt uit onderzoek door het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Maar er is meer. We hebben de meest interessante feiten en cijfers over bedrijfsongevallen voor je op een rijtje gezet!

Minder arbeidsongevallen tijdens coronajaren

Corona zorgde voor een interessante schommeling in het aantal bedrijfsongevallen. Tijdens het eerste coronajaar in 2020 overkwam 2,5% van alle werknemers in Nederland een bedrijfsongeval. In 2021 was dat 2,6%. In de jaren voor corona, tussen 2014 en 2019, schommelde dit percentage steeds tussen de 3,0 en 3,4%.

Niet verrassend natuurlijk, die daling in bedrijfsongevallen. Ten slotte werkten we tijdens corona vooral thuis…

Werknemers vaker slachtoffer dan zelfstandig ondernemers

Werknemers zijn over het algemeen vaker slachtoffer van een bedrijfsongeval dan ondernemers en ZZP’ers. In 2021 overkwam 2,6% van de werknemers een ongeluk, tegenover 1,8% van de zelfstandigen.

Hoe dat verschil komt, blijkt niet uit het onderzoek.

Dodelijke arbeidsongevallen in Nederland het laagste van heel Europa

Een bedrijfsongeval is vreselijk, laat staan met dodelijke afloop. Van heel Europa (27 landen) hebben we gelukkig in Nederland in 2020 de minste dodelijke arbeidsongevallen gehad.

In de EU waren er gemiddeld 2,11 dodelijke ongevallen per 100.000 inwoners. Dit getal kwam in Nederland uit op 0,42. Misschien omdat in Nederland relatief minder mensen in risicovolle sectoren werken, zoals in de bouw of logistiek.

Meest voorkomend letsel: ontwrichting, verstuiking en verrekking

Bij letselschade kun je denken aan botbreuken, hersenletsel of schouderklachten. Maar wist je dat ontwrichting, verstuiking of verrekking bij werknemers het vaakst voorkomt? Namelijk 31 tot 37 procent.

Ook een open wond of oppervlakkige verwonding komt relatief vaak voor: bij 16% van de werknemers en 28% van de zelfstandig ondernemers.

Top 3 beroepsgroepen hoogste percentage arbeidsongevallen

De kans op een ongeluk is bij laptopwerk kleiner dan wanneer je met je handen bezig bent. Vast geen verrassing dus dat mensen met technische beroepen zoals elektriciens relatief vaak letselschade oplopen.

In 2021 had 26,3% van alle slachtoffers een technisch beroep. Op de 2e plaats stond dat jaar zorg en welzijn (16,1%) en op de 3e plek transport en logistiek (14,9%).

Kortom, de top 3 beroepsgroepen met het hoogste percentage arbeidsongevallen in 2021 ziet er zo uit:

  1. Technische beroepen (automonteur, elektricien)
  2. Zorg en welzijn (verpleegkundige, ambulancepersoneel)
  3. Transport en logistiek (vrachtwagenchauffeur, kraanmachinist)

We zijn benieuwd. Welke cijfers had jij verwacht? En welke feitjes komen als een verrassing?

5 feitjes bedrijfsongevallen - infographic

Zelf een bedrijfsongeval gehad? Wijs helpt je graag!

We kunnen ons goed voorstellen dat je leven na een bedrijfsongeval volledig op z’n kop staat. Niet alleen heb je pijn en verdriet, ook zit je met een hoop kosten. Gelukkig krijg je die kosten als werknemer bijna altijd vergoed door de verzekeraar van jouw werkgever. Omdat dit een ingewikkeld proces is, en jij je natuurlijk moet focussen op je herstel, helpen wij je graag met het verhalen van de letselschade. Samen staan we sterk!

Wil je graag kennismaken? Of ben je benieuwd naar onze werkwijze? Stuur dan gerust een berichtje via het contactformulier. Of bel 035 887 8266 voor direct gratis advies van één van onze juristen. Wijs zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade. Onze hulp is voor cliënten altijd gratis.

We willen je op het hart drukken om altijd voor een letselschade advocaat of jurist met het Nationaal Keurmerk Letselschade te kiezen. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger. Wijs zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Terug naar blog-overzicht