Letselschade door een scooterongeluk, wie is aansprakelijk?

Als je letselschade hebt opgelopen door een scooterongeluk komt er veel op je af. ‘Wat moet ik allemaal regelen? Hoe ernstig is mijn letsel en hoe lang gaat het duren voordat ik hersteld ben? Kan ik nog wel werken of naar school?’ Naast vragen over je herstel ben je vast ook benieuwd of je recht hebt op schadevergoeding.

De normale verkeersregels gelden

Als scooterrijder ben je kwetsbaar. Je bent minder beschermd dan andere gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Dus als je een ongeluk krijgt met een auto of bus, zijn de gevolgen vaak ernstiger voor jou dan de ander. Nekklachten, botbreuken en hoofdletsel komen vaak voor.

Toch worden scooters en brommers volgens de wet gelijk getrokken aan auto’s. Het zijn allebei gemotoriseerde voertuigen. Ze worden niet als zwakkere verkeersdeelnemer gezien en krijgen daarom ook geen speciale bescherming vanuit de wet, zoals voetgangers en fietsers krijgen. Dit betekent dat de normale verkeersregels van toepassing zijn.

Degene die de fout maakt is aansprakelijk

Omdat de normale verkeersregels gelden, is degene die die regels overtreedt aansprakelijk voor het ongeval, zoals bij:

  • Te hard rijden
  • Te weinig afstand houden
  • Door rood licht rijden
  • Spookrijden
  • Gevaarlijk inhaalgedrag

Als de tegenpartij tegen jou op botste omdat hij te weinig afstand hield, is hij dus waarschijnlijk aansprakelijk en moet als gevolg daarvan jouw schade vergoeden. Gelukkig is er een verzekeringsplicht en kun je in dat geval de verzekeraar van het (gemotoriseerde) voertuig aanspreken, zodat jouw schade op die manier kan worden vergoed.

Het is bij de beoordeling van aansprakelijkheid bij een scooterongeluk ook belangrijk om te kijken naar over en weer gemaakte fouten. Als jij door rood reed en de tegenpartij veel te hard, heb je allebei een aandeel in het veroorzaken van het ongeval. Dat kan invloed hebben op de uiteindelijke schadevergoeding.

Wat moet ik nu doen?

Is de ander in de fout gegaan, dan moet dat door jou worden aangetoond. Daar heb je bewijs voor nodig. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen na een scooterongeluk. Belangrijke bewijsmiddelen zijn:

  • Een door beide partijen ingevuld schadeformulier
  • Een proces verbaal (bel daarom na een ongeval altijd de politie)
  • Verklaringen van getuigen die het scooterongeluk hebben zien gebeuren
  • Foto’s van het voertuig van de tegenpartij

Daarnaast is het slim en bovendien fijn om op tijd een letselschadejurist in te schakelen die je kan helpen bij het verhalen van je schade. Je hebt immers al genoeg aan je hoofd!

Wijs staat voor je klaar

Onze letselschadejuristen helpen je om alle schade in kaart te brengen en de verzekeraar van de tegenpartij aan te spreken en de schade in behandeling te laten nemen. In de tussentijd hoef jij je daar geen zorgen om te maken en kan al jouw focus liggen op je herstel. Want dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor al je vragen en vrijblijvend advies.