Artikel 7:658 lid 1 BW:
“De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.”
Artikel 7:658 lid 2 BW:
“De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.”
Indien de werknemer een ongeval tijdens de werkzaamheden krijgt, is er sprake van een bedrijfsongeval. De werkgever is aansprakelijk voor de daaruit voortvloeiende schade, tenzij de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan.
De werkgever kan dus alleen ‘onder de aansprakelijkheid uit’ als hij kan bewijzen aan zijn ‘zorgplicht’ te hebben voldaan. Deze zorgplicht gaat behoorlijk ver. De werkgever moet dan aantonen dat:
- Er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen om ongevallen en schade te voorkomen, en dat de werkplek veilig is
- Er veiligheidsinstructies zijn gegeven en dat er toezicht is op de naleving van deze instructies
- Er – indien van toepassing – voldoende veiligheidsmiddelen aanwezig/voorhanden zijn, en dat men is geïnstrueerd over het gebruik ervan en dat er gecontroleerd wordt of de werknemers de middelen op de goede manier gebruiken
Indien de werknemer met opzet en/of roekeloos heeft gehandeld, en daardoor letsel heeft opgelopen tijdens de werkzaamheden, is de werkgever niet aansprakelijk. Hier is in de praktijk echter bijna nooit sprake van. Ook voor een percentage “eigen schuld” van de werknemer is geen plaats binnen art. 7:658 BW.
Er hoeft niet volledig vast te staan wat er precies is gebeurd. Indien vaststaat dat er een ongeval tijdens de werkzaamheden heeft plaatsgevonden, is de werkgever in beginsel aansprakelijk (Uitspraak van de rechter: ECLI:NL:RBMNE:2017:995).