Aanrijding in Nederland met buitenlands voertuig, wat nu?

In het kort
  • Bij een aanrijding met een buitenlands voertuig moet je allereerst de buitenlandse verzekeraar achterhalen
  • De meeste buitenlandse verzekeraars hebben een Nederlandse vertegenwoordiger
  • Als de Nederlandse vertegenwoordiger aansprakelijkheid erkent, wordt jouw letselschade vergoed
  • Is er geen Nederlandse vertegenwoordiger, of de tegenpartij is onbekend, dan kun je je richten tot het Waarborgfonds Motorverkeer
  • Een goede letselschadejurist kan jou helpen bij het verhalen van de schade
Direct weten of jij recht hebt op letselschade? Check je recht op letselschade

Help! Je hebt een ongeluk gehad met een auto met letselschade tot gevolg. Daar schrik je natuurlijk enorm van. Al helemaal als je erachter komt dat de auto van de tegenpartij een buitenlands kenteken heeft…

Kun je nu nog wel je schade verhalen? Het antwoord is gelukkig ja. Maar daar zijn wel een paar bijzondere stappen voor nodig. In dit artikel helpen we je hierbij op weg.

Achterhaal de buitenlandse verzekeraar

Om jouw schade vergoed te kunnen krijgen, moet je de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dus is het belangrijk om te achterhalen wie de verzekeraar is.

Een auto met buitenlands kenteken heeft hoogstwaarschijnlijk een buitenlandse verzekeraar. Maar goed nieuws: de meeste buitenlandse verzekeraars hebben een Nederlandse vertegenwoordiger in Nederland zitten.

Als het auto ongeluk in Nederland is gebeurd, kan de schade dus meestal met die Nederlandse vertegenwoordiger worden geregeld. Gelukkig maar!

Stel de tegenpartij aansprakelijk

Met de gegevens van de verzekeraar van de buitenlandse auto kan je op de site van het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars opzoeken wie de Nederlandse vertegenwoordiger is.

Heb je deze gegevens gevonden? Dan kun je een aansprakelijkstelling versturen.

De Nederlandse vertegenwoordiger gaat dan bij de buitenlandse verzekeraar na of er dekking voor het ongeval is. Zo ja, dan wordt de schade afgehandeld zoals een Nederlandse tegenpartij dat zou doen.

Wordt de aansprakelijkheid bij letselschade vervolgens erkend? Dan wordt jouw schade vergoed.

Let wel: dit is in een situatie van een ongeval in Nederland. De afhandeling van een ongeval in het buitenland is mogelijk anders en hangt af van de omstandigheden van het geval.

Mogelijke hobbels

Het feit dat je te maken hebt met een auto met buitenlands kenteken kan uitdagingen met zich mee brengen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Zo kan er aardig wat tijd over het schadevergoedingsproces heen gaan. De Nederlandse vertegenwoordiger moet namelijk continu overleggen met de buitenlandse verzekeraar. Dit kan voor vertraging in de afwikkeling in de schade zorgen.

Voorbeeld van aanrijding met buitenlands voertuig

Je wordt aangereden terwijl je voor een rood verkeerslicht aan het wachten bent. De auto die je heeft aangereden heeft een Italiaans kenteken. Nadat je samen het aanrijdingsformulier hebt ingevuld, weet je ook wie de Italiaanse verzekeraar is.

Je gaat vervolgens naar de website https://insurersnlbureau.vereende.nl/vertegenwoordiger en klikt de juiste Italiaanse verzekeraar aan. Je krijgt dan gegevens van de Nederlandse vertegenwoordiger te zien.

Deze vertegenwoordiger kun je vervolgens aansprakelijk stellen in zijn rol van vertegenwoordiger van de Italiaanse verzekeraar.

Waarborgfonds Motorverkeer

Dan is er natuurlijk de kans dat de buitenlandse verzekeraar geen Nederlandse vertegenwoordiger heeft aangewezen. Of dat het voertuig van de tegenpartij is onbekend gebleven. Wat moet je dan doen?

In dat geval kun je je wenden tot het Waarborgfonds Motorverkeer.

Het Waarborgfonds helpt je wanneer:

  • De buitenlandse verzekeraar geen Nederlandse vertegenwoordiger heeft aangewezen
  • De buitenlandse verzekeraar of de vertegenwoordiger reageert niet of niet gemotiveerd binnen 3 maanden
  • Het voertuig van de tegenpartij is onbekend gebleven
  • De buitenlandse verzekeraar is niet binnen 2 maanden achterhaald

Schakel hulp in van een professionele letselschadejurist

Zoals je ziet is het verhalen van de schade niet eenvoudig wanneer er een buitenlands voertuig bij betrokken is. Je hebt te maken met een buitenlandse verzekeraar, en misschien moet je zelfs een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Daarom is het extra belangrijk om een professionele letselschadejurist in te schakelen die verstand van zaken heeft. Een goede letselschadejurist kan jou helpen alle schade vergoed te krijgen waar je recht op hebt en weet precies welke partijen te benaderen.

Wijs Letselschade staat voor je klaar

De juristen van Wijs Letselschade hebben ruime ervaring met het bijstaan van slachtoffers die een aanrijding hebben gehad met een auto met buitenlands kenteken. We zetten onze kennis en expertise dan ook graag in om jou te helpen.

Samen kijken we wat er nodig is om de schade te verhalen. Wij nemen vervolgens het werk uit handen, zodat jij je volledig kunt focussen op jouw herstel.

Meer weten over onze werkwijze? Of wil je graag eerst even kennismaken? Neem dan contact op via het contactformulier of bel vrijblijvend 035-8878266 om direct één van onze juristen te spreken. We helpen je graag!