Praktische tips voor werknemers bij een bedrijfsongeval

15 mei 2024

Geplaatst in: Algemeen

Een bedrijfsongeval kan iedereen overkomen. Van een simpele val op kantoor tot ernstige ongelukken op een bouwplaats; een ongeluk zit in een klein hoekje. Je spreekt van een bedrijfsongeval als het ongeval plaatsvindt tijdens de werkzaamheden. Het is belangrijk om juist te handelen in zo’n situatie. Deze blog biedt praktische tips en informatie om jou als werknemer te helpen de juiste stappen te zetten na een bedrijfsongeval.

Wat zijn de eerste stappen die je moet zetten na een bedrijfsongeval?

 1. Zoek medische zorg: Je gezondheid staat altijd op de eerste plaats. Ook als verwondingen niet direct ernstig lijken, is het verstandig om een arts te raadplegen. Een doktersbezoek biedt niet alleen de nodige zorg, maar kan ook in een letselschadetraject belangrijke informatie opleveren.
 2. Informeer je werkgever: Breng je leidinggevende zo snel mogelijk op de hoogte van het bedrijfsongeval. Deze kan als het nodig is de arbeidsinspectie inschakelen en de verzekering op de hoogte brengen van jouw ongeval.
 3. Vraag bij de werkgever naar een incidentenformulier: Veel bedrijven hebben een standaardprocedure voor het rapporteren van bedrijfsongevallen. In een incidentenformulier staat vermeld wat er is gebeurd en wat de omstandigheden van het ongeval waren.
 4. Bewaar alle stukken: alle kosten die je maakt na een ongeval vallen onder jouw letselschade. Met hulp van een letselschadejurist kunnen deze kosten bij de aansprakelijke verzekeraar worden ingediend. Het is daarom belangrijk om bonnetjes van gemaakte kosten zoveel mogelijk te bewaren.
 5. Schakel een belangenbehartiger in: na een bedrijfsongeval komt er veel op je af. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet wat te doen. Een letselschadejurist kan jou helpen met dit soms ingewikkelde proces, zodat jij je zoveel mogelijk kunt focussen op jouw herstel.

Met welke vorm van letselschade heb jij te maken?

De impact van een bedrijfsongeval kan ingrijpend zijn en leiden tot aanzienlijke letselschade. Onder letselschade vallen diverse kosten en verliezen, zoals:

 • Medische kosten: Denk aan het eigen risico of eigen bijdragen voor behandelingen zoals fysiotherapie.
 • Huishoudelijke hulp: Als je zelf je huis niet kunt schoonmaken, moet je mogelijk iemand inhuren.
 • Inkomensverlies: Als je tijdelijk niet kunt werken en je salaris wordt niet volledig doorbetaald.
 • Hulpmiddelen: De kosten voor het aanschaffen of huren van bijvoorbeeld een rolstoel of krukken.
 • Studievertraging: Als je studievertraging oploopt door het ongeval.

Elke situatie is uniek en de daadwerkelijke schade hangt sterk af van je persoonlijke omstandigheden. Daarom is het essentieel dat een letselschadejurist je situatie zorgvuldig analyseert om zowel de huidige als toekomstige schade nauwkeurig vast te stellen. Bij Wijs Letselschade hebben we in de ‘Wijs Wijzer bij bedrijfsongevallen‘ uitgebreid omschreven wat de stappen voor de werkgever zijn. Niet alleen nuttig voor de werkgever, want ook als werknemer kun je hiermee inzicht krijgen in hoe jouw werkgever in deze situatie moet handelen.

Wijs Letselschade staat voor je klaar!

Heb je een bedrijfsongeval gehad? Weet dat je er niet alleen voor staat! Wij van Wijs Letselschade zijn letselschade juristen die gespecialiseerd zijn in bedrijfsongevallen en staan klaar om je kosteloos te helpen.

Als letselschadebureau zijn we aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade*. We kijken samen met jou naar wat nodig is om jouw schade vergoed te krijgen. Daarbij houden we altijd rekening met de relatie tussen jou en de werkgever. Wij hebben onze eigen werkmethodiek ontwikkeld, die er speciaal op gericht is om de afhandeling na jouw bedrijfsongeval zo goed en snel mogelijk te laten verlopen. We nemen al het papierwerk van je over, zodat jij al je tijd en energie kan steken in jouw herstel. Dat is tenslotte het allerbelangrijkste.

 • Wijs luistert goed naar jouw verhaal
 • Wijs biedt altijd kosteloze rechtshulp
 • Wijs is specialist op het gebied van letselschade bij verkeersongevallen
 • Wijs neemt alle papierwerk uit handen
 • Wijs draagt actief bij aan jouw herstel
 • Wijs behaalt het beste resultaat

Vragen? Neem gerust contact op

Je kunt een bericht achterlaten via het contactformulier. Of bel ons op 035 887 8266 voor direct gratis advies van één van onze letselschade juristen.

In dit artikel refereren we naar een aantal overheidsinstanties. Onderstaand vind je de bronvermelding van de genoemde artikelen:

Terug naar blog-overzicht