Pas op voor cowboys in de letselschade

8 april 2024

Geplaatst in: Algemeen

Door letselschade kan je leven volledig op z’n kop staan. Of het nu komt door een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, of een andere gebeurtenis, de impact op je dagelijks leven kan enorm zijn. Je hebt pijn, zit vol emoties en hebt misschien ook financiële zorgen. Juist in deze kwetsbare situatie, is het vinden van een luisterend oor en deskundige juridische ondersteuning van groot belang.

Helaas is de zoektocht naar een goede belangenbehartiger niet zonder valkuilen. Er zijn partijen die zich voordoen als deskundig belangenbehartiger maar letselschade vooral zien als een kans om snel geld te verdienen. Dit ten koste van de belangen en het welzijn van de slachtoffers.

Het is daarom goed om te weten hoe je een betrouwbare, deskundige partij kunt onderscheiden van een belangenbehartiger die niet over de juiste deskundigheid beschikt om jou goed bij te staan als je gewond bent geraakt na een ongeval. Wij nemen je in deze blog graag mee waar je op kan letten om een goede belangenbehartiger te vinden.

Het recht op kosteloze hulp trekt cowboys aan

In Nederland is in artikel 6:96 BW geregeld dat je als slachtoffer van een ongeval, waarvoor iemand anders aansprakelijk is, het recht hebt op bijstand. Ook is vastgelegd dat deze kosten voor zover redelijk moeten worden betaald door de aansprakelijke partij, in de meeste gevallen een verzekeraar. Dit is fijn, want na een bedrijfsongeval of een andere gebeurtenis, krijg je te maken met een letselschadedeskundige bij een verzekeraar. Zij beschikken over uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van letselschade terwijl jij geen idee hebt wat te doen als je gewond bent geraakt bij een ongeval.  Dit kan voelen als een David tegen Goliath situatie. Juist daarom is het zo waardevol dat je, volgens de Nederlandse wet, zonder kosten een letselschadejurist of -advocaat aan je zijde kunt hebben. Deze belangenbehartigers worden betaald door de tegenpartij, omdat de kosten van rechtsbijstand onderdeel zijn van jouw letselschadevergoeding. Zo sta je er niet alleen voor en word jij ondersteund, ongeacht jouw persoonlijke financiële situatie.

Helaas brengt dit ook een gevaar met zich mee. De mogelijkheid om gratis juridische hulp te krijgen, trekt soms de verkeerde partijen aan: de zogenaamde ‘cowboys’. Deze figuren zijn voornamelijk geïnteresseerd in de buitengerechtelijke kosten (BGK) die zij factureren aan de letselschadeverzekering. Hun drijfveer is zoveel mogelijk geld verdienen, niet het welzijn van het slachtoffer. Daarnaast beschikken zij vaak niet over de juiste kennis en ervaring om jou deskundig te kunnen bijstaan. Het is daarom belangrijk om te weten wie deze ‘cowboys’ zijn en hoe je ze kan herkennen.

Wat zijn ‘cowboys’ en hoe herken je ze?

De term ‘cowboys’ wordt binnen de letselschadebranche gebruikt om partijen aan te duiden die hun eigen financieel belang vooropstellen, ten koste van het welzijn en de belangen van de letselschadeslachtoffers. Deze onbetrouwbare belangenbehartigers zijn vaak meer geïnteresseerd in het snel verdienen van geld dan in het bieden van de noodzakelijke steun en professionele juridische bijstand aan de slachtoffers. Hun dubieuze aanpak kan de uitkomst van jouw zaak benadelen en veroorzaken onnodige stress en mogelijk zelfs financiële problemen.

Voorbeelden van onethische praktijken

Een veelvoorkomend voorbeeld van onethisch gedrag is het beloven van onrealistisch hoge vergoedingen om cliënten te lokken, zonder een zorgvuldige analyse van de zaak. Een ander voorbeeld is het onnodig verlengen van de procedure om meer kosten in rekening te kunnen brengen. Hierdoor zit jij als letselschadeslachtoffer lang in onzekerheid. Ook komt het voor dat deze onbetrouwbare belangenbehartigers onvoldoende communiceren, waardoor jij in het duister tast over de voortgang van hun zaak.

Signalen om ‘cowboys’ te herkennen

Wanneer je op zoek bent naar juridische ondersteuning, zijn er meerdere waarschuwingssignalen die kunnen wijzen op ‘cowboys’:

 • Het ondertekenen van lange contracten: Kijk uit als een partij je verplicht om een ellenlang contract, waar je weinig van begrijpt, te ondertekenen.
 • Het moeten betalen van een x-percentage aan de belangenbehartiger: Sommige partijen laten je een contract ondertekenen waarin staat dat je een bepaald percentage aan hen moet betalen van de schadevergoeding die jij van de verzekeraar ontvangt. Kijk hiervoor uit. Het is helemaal niet nodig omdat een goede belangenbehartiger zijn of haar nota’s indient bij de aansprakelijke verzekeraar.
 • No cure no pay afspraken: dit is in de meeste gevallen niet nodig. Als de aansprakelijkheid door de verzekeraar is erkend, zal de verzekeraar de buitengerechtelijke kosten aan de belangenbehartiger betalen. No cure no pay afspraken zijn niet nodig.
 • Te mooie beloftes: Wees voorzichtig met partijen die onrealistisch hoge compensatie beloven.
 • Gebrek aan transparantie: Een betrouwbare letselschadejurist of -advocaat is transparant en eerlijk over wat je kunt verwachten.
 • Druk uitoefenen: Voel je je onder druk gezet om snel te beslissen? Een goede belangenbehartiger geeft je de tijd en ruimte.
 • Slechte communicatie: Een professional houd je actief op de hoogte en staat open voor al je vragen.
 • Ontbreken van keurmerken: Controleer of de letselschadejurist of -advocaat aangesloten is bij erkende organisaties zoals het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Door op deze signalen te letten, kun je de kans verkleinen dat je in zee gaat met een ‘cowboy’ en zorg je ervoor dat je wordt bijgestaan door een deskundige letselschadejurist of -advocaat die jouw belangen vooropstelt. De belangrijkste indicator die jou verzekert dat je te maken hebt met een betrouwbare belangenbehartiger, is het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Hoe het Nationaal Keurmerk Letselschade jou helpt

Na het lezen over de ‘cowboys’ in de letselschadebranche vraag je je misschien af: hoe maak ik dan de juiste keuze? Gelukkig is er een manier om te weten dat je goed zit: het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit keurmerk is jouw garantie voor kwaliteit en betrouwbaarheid.

Het Nationaal Keurmerk Letschade is een soort kwaliteitsstempel. Het zegt dat de letselschadejurist of -advocaat die jij kiest, zich heeft bewezen en dat hij alles op alles zet om jou te helpen. Met dit keurmerk weet je dat je te maken hebt met iemand die betrouwbaar is, goed luistert en alles over letselschade weet.

Belangenbehartigers die het keurmerk willen dragen, moeten voldoen aan strenge eisen:

 • Onafhankelijkheid: Handelen in het beste belang van het slachtoffer, vrij van belangenconflicten.
 • Deskundigheid: Aantonen uitgebreide kennis te hebben van letselschaderecht en ervaring in de praktijk.
 • Transparantie: Openheid over de kostenstructuur en het proces, zodat slachtoffers niet voor verrassingen komen te staan.
 • Communicatie: Op een begrijpelijke en empathische wijze communiceren.
 • Duidelijkheid: Zorgen voor heldere informatie over de mogelijkheden, het proces en de verwachtingen.

Door te kiezen voor een letselschadejurist of -advocaat met het Nationaal Keurmerk Letselschade, maak je een keuze voor zekerheid. Je kiest voor iemand die, net als wij van Wijs Letselschade, jouw belangen boven alles stelt en die ervoor zorgt dat je de steun en compensatie krijgt waar je recht op hebt. Bekijk onze video (Bestaat er een keurmerk voor letselschadespecialisten? – YouTube.) voor meer informatie over het Nationaal Keurmerk Letselschade.

WIJS Letselschade en het Nationaal Keurmerk Letselschade

WIJS Letselschade is met trots aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en staat garant voor een dienstverlening die voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Ons team heeft al veel slachtoffers succesvol bijgestaan, altijd met hun welzijn en herstel als uitgangspunt. Onze aanpak is persoonlijk en toegewijd; we staan naast je van begin tot eind.

Voel je vrij om contact op te nemen met Wijs Letselschade. We zijn er om je te voorzien van betrouwbare, professionele en altijd kosteloze hulp. Of je nu meer wilt weten over hoe wij je kunnen bijstaan met jouw letselschadezaak of behoefte hebt aan een vrijblijvend gesprek met één van onze deskundige juristen, we horen graag van je. Je kunt ons bereiken via het contactformulier op onze website, of bel direct naar +035 887 8266 .

Samen zorgen we ervoor dat je weer met vertrouwen naar de toekomst kunt kijken.

Terug naar blog-overzicht