Ongeval verkeer in de winter voorkomen: 10 tips

27 december 2022

Geplaatst in: Verkeersongeval

In de wintermaanden vinden meer verkeersongelukken plaats dan anders. Niet zo gek – het is donker, nat en koud. Brrr. Als fietser, voetganger of bestuurder moet je dus extra goed opletten!

Gelukkig kun je als weggebruiker genoeg doen om verkeersongelukken in de winter te voorkomen.

Wij geven je 10 handige tips!

Tip 1 – Goed werkende fietsverlichting

Weer of geen weer, Nederlanders blijven trouw de fiets gebruiken. Ook in de donkere wintermaanden.

Daarom is het super belangrijk om goede fietsverlichting te hebben. Je wilt natuurlijk een fietsongeluk met letselschade voorkomen…

Doet de verlichting van jouw fiets het niet meer? Koop dan losse fietslampjes van de Hema bijvoorbeeld. Die maak je makkelijk aan je fiets vast en ze doen het meteen. Ideaal!

Tip 2 – Winterbanden

Met winterbanden heb je meer grip op de weg. Zo voorkom je dat je slipt als het gevroren heeft en glad is.

Ook kun je ervoor kiezen om je ‘normale’ banden in de winter te vervangen.

Wettelijk gezien zijn banden aan vervanging toe bij een profieldiepte van minder dan 1,6 mm. Voor winterbanden is dat 4 mm.

Tip 3 – Zonnebril

In de wintermaanden denk je misschien niet zo snel aan je zonnebril. Maar juist dan is die extra fel. Vooral aan het einde van de dag als de zon laag hangt. Hierdoor gebeuren regelmatig letselschade ongelukken met de auto in de winter.

Door een zonnebril op te zetten voorkom je dat je door de zon verblind raakt en er ongelukken gebeuren. Altijd meenemen dus!

Tip 4 – Extra afstand

In het verkeer in de winter is het vaak glad op de weg. Daarom is het verstandig om meer afstand te houden dan normaal. Misschien een open deur, maar goed om bij stil te staan. Je wilt natuurlijk niet door de gladheid in een (ketting)botsing terecht komen.

Tip 5 – Geen handrem

Vriest het buiten? Zorg dan dat de auto niet op de handrem staat. De handrem kan namelijk vastvriezen.

Dat veroorzaakt misschien niet meteen een verkeersongeval in de wintermaanden, maar is wel erg vervelend. Zet daarom bij temperaturen onder het vriespunt je auto in P, vrij of achteruit.

Tip 6 – Pas op voor gladheid!

Gladheid op de weg betekent: afstand houden. Maar ook sturen in de bochten vraagt om extra aandacht.

Daarnaast raden we je aan om langzamer te remmen bij gladheid op de weg. Zo voorkom je de kans op slippen. Geldt ook voor fietsers!

Tip 7 – Opvallende kleding

Vind je het lekker om ’s ochtends hard te lopen? Of laat je in de avonduurtjes je hond uit?

Trek dan kleding aan die opvalt in het donker. Misschien zelfs een fluorescerend vest.

Zo maak je het makkelijker voor automobilisten en scooters om jou op tijd te zien. En voorkomen je letselschade door een aanrijding!

Tip 8 –  Wat eerder vertrekken

Rond november wordt het altijd veel drukker op de weg.

Mensen pakken vaker de auto omdat het buiten donker en koud is. Hierdoor ontstaan er in de winter veel files en ongelukken.

Daarom geven we je als tip mee om ’s ochtends eerder te vertrekken, en ’s middags wat eerder weer naar huis te gaan. Zo ben je de spits en de enorme drukte voor.

Tip 9 – Krabber

Je loopt ’s ochtends naar je auto toe. Ojee, alles bevroren! De auto moet eerst ijsvrij worden gemaakt voordat je weg kunt.

Helaas heeft niet iedereen een krabber, of hebben sommige mensen geen zin om de auto ijsvrij te maken. Hierdoor gebeuren er regelmatig ongelukken in de winter. Wees daarom goed voorbereid en leg altijd een krabber in je auto!

Tip 10 – Lampen

Niets is zo belangrijk als goede verlichting in de wintermaanden. Dat zijn jouw ogen in het donker. Dé accessoires die ongelukken voorkomen.

Tegenwoordig gaat de verlichting bij de meeste auto’s automatisch aan. Gelukkig maar! Check toch altijd even extra goed of jouw verlichting optimaal werkt.

Dus, we zijn benieuwd! Welke tips ga jij toepassen om verkeersongevallen in de winter te voorkomen?

Verkeersongeluk gehad? Wijs helpt je graag!

Heb je een verkeersongeluk gehad? Veroorzaakt door iemand anders? Dan heb je misschien recht op schadevergoeding bij letselschade.

Wijs Letselschade zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade en helpt slachtoffers van verkeersongevallen met het vergoed krijgen van de schade.

Benieuwd naar onze hulp? Laat dan gerust een berichtje achter via het contactformulier! Of bel naar 035-8878266 om meteen één van onze juristen te spreken. We helpen je graag.

Terug naar blog-overzicht