Letselschade na een ski-ongeval

22 februari 2023

Geplaatst in: Algemeen

Jodelahietiee! Het ski seizoen is in volle gang. Lekker genieten van het zonnetje en van een dik pak sneeuw als je geluk hebt. Maar helaas gaat het niet altijd goed…

Wat doe je als iemand tijdens het skiën of snowboarden tegen je aanbotst en je gewond raakt? Heb je bij letselschade na een ski-ongeval recht op schadevergoeding? Wij vertellen het je.

Botsing met een andere skiër

Eenzijdige ski-ongevallen komen vaak voor. Ja, een ongeluk zit in een klein hoekje bij deze populaire sport. Voor je het weet glijd je weg over een ijzig gedeelte van de piste. Brrr!

Maar vergis je niet. Ook door een botsing met een andere skiër of snowboarder gebeuren er regelmatig ongelukken. Iemand zoeft roekeloos voor je langs. Of is zeer onervaren en daar ben jij de pineut van. In het ergste geval loop je verwondingen op, zoals een gebroken been of hersenletsel…

Hield de persoon die tegen jou opbotste zich niet aan de ski-regels? Zo ja, dan heb je misschien recht op vergoeding van de letselschade. Hieronder vertellen we je meer over de ski-regels en voorwaarden voor schadevergoeding.

Ski-regels bij ongeluk op de piste

Tijdens het skiën gelden bepaalde regels. Die zijn in elk land hetzelfde. FIS-regels, heten ze. FIS staat voor ‘Internationale Ski Federatie’. De FIS-regels tellen mee bij het bepalen of degene die jou heeft aangeskied verantwoordelijk is voor jouw letselschade. Dit zijn de regels:

 1. Houd rekening met anderen. Breng skiërs en snowboarders niet in gevaar.
 2. Beheers je snelheid en skistijl. Je moet altijd kunnen stoppen of uitwijken.
 3. Kies een veilig spoor.
 4. Inhalen mag, mits op veilige afstand.
 5. Let op bij het invoegen en weer verder skiën.
 6. Vermijd smalle of onoverzichtelijke stukken.
 7. Klimmen of lopen mag alleen aan de zijkant van de piste.
 8. Alle skiërs moeten zich houden aan borden en markeringen.
 9. Iedereen is verplicht hulp te verlenen wanneer nodig.
 10. Iedereen op de piste moet zich kunnen legitimeren.

Ski-regels versus nationaal recht

Als een snowboarder jou op een onveilige manier inhaalt betekent dit niet meteen dat die persoon jouw schade moet vergoeden. De internationale FIS-regels hebben qua status namelijk minder ‘macht’ dan de nationale aansprakelijkheidsregels van een land.

Of iemand aansprakelijk is voor een ski-ongeval wordt dan ook allereerst bepaald door de nationale aansprakelijkheidsregels. Maar ja… door de regels van welk land dan precies?

Welk recht is van toepassing bij letselschade op wintersport?

Over het algemeen is het recht van toepassing van het land waar het ongeluk plaatsvond. Werd je omver geskied door een skiër op wintersport in Frankrijk, dan is Frans recht van toepassing. In Oostenrijk een ski ongeluk met letselschade gehad? Dan wordt gekeken naar Oostenrijks recht.

…Tenzij beide skiërs Nederlanders zijn. Wanneer je in het buitenland bent en je een ongeval krijgt met een andere Nederlander, dan is, voilà, Nederlands recht van toepassing. En die kans is op de piste wel aanwezig, ja 😉

Hoe werkt dat dan, Nederlands recht? Wat zijn de Nederlandse regels voor ski ongelukken? Wanneer heb je recht op vergoeding van letselschade? Dat leggen we je graag uit.

Aansprakelijkheid bij ski-ongeval: Nederlands recht

In Nederland kennen we zoiets als regels voor ‘letselschade in sport- en spelsituaties’. Bij ongelukken tijdens een voetbalwedstrijd, zwemcompetitie en dus ook op de piste, zorgt het spel-element ervoor dat iemand minder snel verantwoordelijk is voor de schade.

Dit heeft ermee te maken dat deelnemers aan een sport of spel (in dit geval skiërs en snowboarders) in bepaalde mate gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen of gedragingen op de piste kunnen verwachten.

Maar let op: dit zijn de Nederlandse regels voor aansprakelijkheid bij letselschade. Is bijvoorbeeld Frans of Zwitsers recht van toepassing, dan kan het zomaar zo zijn dat jij je schade vergoed krijgt waar dat naar Nederlands recht niet het geval was geweest.

Wat te doen bij letselschade door een ongeval op wintersport?

Nu weet je hoe het juridisch zit met aansprakelijkheid en schadevergoeding bij letselschade op wintersport. Maar laten we vooral ook kijken naar de praktische zaken na een ski-ongeluk! Hieronder hebben we een lijst met tips opgesteld.

Wat te doen bij letselschade na een ongeluk op de piste:

 • Verzamel contactgegevens van mensen die het ongeluk zagen gebeuren (getuigen).
 • Schrijf de naam op van de skiër of snowboarder die het ongeluk heeft veroorzaakt (en noteer het telefoonnummer).
 • Neem foto’s van het letsel en andere schade (kleding en ski’s bijvoorbeeld).
 • Noteer de exacte locatie op de piste of vraag na waar dit was.
 • Maak een schets van hoe het ongeluk precies is ontstaan. Hoe, waarvandaan en op welke manier kwam de ander op je af?
 • Bezoek meteen een arts. Wacht daar niet mee tot je in Nederland bent. Zo kan meteen worden gecheckt wat er mis is.
 • Neem ook gelijk contact op met de reisverzekeraar en/of zorgverzekeraar.
 • Bewaar rekeningen, bijvoorbeeld van medicijnen, operaties, het ziekenvervoer en meer.
 • Neem zodra je weer in Nederland bent meteen contact op met een letselschadejurist. Een betrouwbare belangenbehartiger helpt je met het vergoed krijgen van de schade die je op wintersport hebt geleden. Dat geldt ook voor de schade die je in de toekomst en in Nederland door het letsel nog zal lijden.

Letselschade op wintersport opgelopen? Wijs Letselschade helpt je verder

We hopen natuurlijk dat jouw skivakantie vlekkeloos (niet sneeuwloos 😉) verloopt. Toch een ongeluk gehad op de piste met een andere skiër of snowboarder? En heb je daar verwondingen aan over gehouden? Wijs helpt je graag met het verhalen van de letselschade naar Nederlands recht. Als buitenlands recht van toepassing is dan kunnen we je verwijzen naar een specialist op dit gebied. We gaan herstelgericht te werk en kijken wat jij nodig hebt om de toekomst met vertrouwen tegemoet te gaan. Je staat er niet alleen voor!

Neem gerust contact met ons op door een berichtje achter te laten via het contactformulier. Of bel ons op 035 887 8266 voor direct gratis advies van één van onze juristen. Onze hulp is voor cliënten altijd gratis.

We willen je op het hart drukken om altijd voor een letselschade advocaat of jurist met het Nationaal Keurmerk Letselschade te kiezen. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger. Wijs zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Terug naar blog-overzicht