Kan de werkgever aansprakelijk zijn voor corona op de werkvloer?

16 juli 2021

Geplaatst in: Algemeen Bedrijfsongeval

Werkgeversaansprakelijkheid bij corona op de werkvloer: hoe zit dat?

Over dit item werd Inkie Stoop in haar rol als voorzitter van het NIS geïnterviewd door De  Financiële Telegraaf en door BNR radio. Lees hier het artikel of luister het interview bij BNR zakendoen!

Hobbels

Inkie Stoop verwacht dat de grootste hobbel wordt dat de werknemer zal moeten aantonen dat hij of zij corona op de werkvloer heeft opgelopen. De basis van de werkgeversaansprakelijkheid is artikel 7:658 Bw. Als je als werknemer schade lijdt in de uitoefening van jouw werkzaamheden, is de werkgever in principe aansprakelijk. Als werknemer zal  je wel moeten aantonen dat je gezondheidsschade hebt opgelopen in de uitoefening van jouw werkzaamheden.  De gezondheidsschade van de werknemer met dus met voldoende zekerheid kan worden gerelateerd aan de werkzaamheden. Als iemand tijdens zijn werk van een steiger afvalt en een gebroken been heeft, is het heel duidelijk dat de werknemer letsel en schade heeft opgelopen in de uitoefening van zijn werkzaamheden. Op zo’n moment is het aan de werkgever om aan te tonen dat hij aan alle veiligheidsverplichtingen heeft voldaan. Die zorgplicht gaat heel ver. In de praktijk is het voor de werkgever in dat geval lastig om onder aansprakelijkheid uit te komen.

Beroepsziekte zoals corona: bewijs lastiger dan bij een bedrijfsongeval

Bij beroepziektes zoals corona ligt dat een stuk lastiger. Want hoe kan je bewijzen dat de corona specifiek is ontstaan tijdens het werk en niet bijvoorbeeld in de kroeg? Hiervoor zullen alle omstandigheden van het geval moeten worden gewogen, verwachten wij. Indien iemand bijvoorbeeld in een slachthuis werkte zonder beschermingsmiddelen en 50 van de 100 werknemers hebben corona opgelopen, zal eerder met voldoende zekerheid kunnen worden vastgesteld dat de werknemer daar corona heeft opgelopen dan dat iemand op kantoor zit en door de week elke dag in de kroeg heeft gestaan. Wij zijn erg benieuwd naar de opstelling van de verzekeraars waarbij de meeste werkgevers verzekerd zijn en de rechter.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

 

Terug naar blog-overzicht