Bedrijfsongeval? Interview Inkie Stoop: “Met een verplichte verzekering voor bedrijven kan veel ellende worden voorkomen.”

8 juni 2022

Geplaatst in: Algemeen Bedrijfsongeval

Inkie Stoop in De Gelderlander: “Werkgever schiet onnodig in de stress”

Inkie Stoop werd afgelopen week geïnterviewd door journalist Wilma de Cort over de juridische context en de financiële nasleep na een bedrijfsongeval.

 

PREMIUM

Foto ter illustratie © MaRicMedia / Marcel van Dorst

Schade na ernstig bedrijfsongeval kan in de miljoenen lopen, maar: ‘Werkgever schiet onnodig in de stress’

Iedere week overlijdt er in Nederland iemand door een bedrijfsongeval. Als het net is gebeurd, komt het volop in het nieuws, maar dan volgt de stilte. Wat is er misgegaan? Hoe is het afgelopen? Vaak hoor je er niks meer over. De Gelderlander sprak met nabestaanden, werkgevers en collega’s die met een bedrijfsongeval te maken kregen. Dit is deel zes: over de financiële nasleep die in de miljoenen kan lopen.

Wilma de Cort 03-06-22, 18:45 Laatste update:07-06-22, 10:20

Een werknemer draagt in een donker magazijn van een supermarkt zware kratten met boodschappen naar een bestelwagen. Onderweg struikelt hij over een drempel en hij komt zo ongelukkig ten val dat hij er blijvend letsel aan overhoudt.

Moet de werkgever voor de schade opdraaien of had de werknemer beter uit moeten kijken?

Meestal nutteloos

Discussies over de schuldvraag kunnen voor voor flinke vertraging zorgen in de financiële afhandeling van een bedrijfsongeval, zegt letselschadejurist Inkie Stoop, die erin gespecialiseerd is. Dat is jammer, stelt ze, want het verpest de sfeer en is meestal nutteloos.

,,De werkgever is namelijk zo goed als altijd aansprakelijk”, zegt ze, ook in het voorbeeld van de man die struikelt in het magazijn van de supermarkt. Het goede nieuws voor de bedrijven is: ze zijn volgens Stoop bijna allemaal voor de schade verzekerd. Alleen weet de werkgever dit dikwijls niet.

,,Alle aandacht van de overheid en media is gericht op meer veiligheid bij bedrijven. Dat is ook ongelooflijk belangrijk, maar waar mensen werken, gebeuren nu eenmaal ongelukken. Daarom zou er ook voorlichting moeten komen over de financiële en verzekeringstechnische kant van de zaak: ‘Wat te doen als er toch iets gebeurt?”

Als iemand niet meer kan werken en terugvalt op een uitkering, tikt het al gauw aan. Zeker als het gaat om een jong persoon met een glansrijke carrière voor zich

Yme Drost

En? Wat te doen?
,,Rust creëren en de verzekering inschakelen. Maar de eerste impuls is verzet. Werkgevers schieten in de stress omdat ze bang zijn voor hoge schades en boetes. Nu krijg je vaak discussies of Pietje zelf ook niet beter had moeten opletten. Zoiets verstoort de werkrelatie, want de werknemer voelt zich op zijn beurt door zijn werkgever in de steek gelaten. Een bedrijfsongeval is op zich al erg genoeg, voor beide partijen.”

 

Waarom is de werkgever vrijwel altijd aansprakelijk?
Inkie Stoop: ,,Door wetsartikel 7;658 in het burgerlijk wetboek. Dat bepaalt dat je als werkgever aansprakelijk bent voor ongevallen tijdens werktijd. Behalve als je kunt aantonen dat alle veiligheidsmaatregelen in acht zijn genomen. Maar die plicht gaat heel ver.

,,Er is bijvoorbeeld een rechterlijke uitspraak over een werknemer die volgens de werkgever keurig werkhandschoenen had gedragen. Er bleken echter betere handschoenen op de markt, dus vond de rechter dat de werkgever toch aansprakelijk was.”

,,Stel iemand valt op het werk van een trap op weg naar de bovenverdieping, dan zegt het gezond verstand: geen bedrijfsongeval, maar een huis-, tuin- en keukenongeval.’’ Toch kan volgens Stoop de werkgever wel degelijk aansprakelijk zijn. Eigen schuld van de werknemer is er alleen maar als de werkgever kan aantonen dat er opzet in het spel was of dat de werknemer ‘bewust roekeloos’ handelde. ,,Dat zal een rechter niet gauw aannemen”, zegt ze.

,,Ze geeft nog een voorbeeld: iemand stootte op kantoor zijn hoofd toen hij iets in een prullenbak wilde gooien. De werkgever was aansprakelijk omdat de prullenbak op de verkeerde plek stond, namelijk onder een schuin gedeelte van een plafond.

Nu kun je wel de verzekering inschakelen, maar welke? Valt het onder de voertuigverzekering of de WA-verzekering? Er gaan verhalen over verzekeringen die het op elkaar proberen af te schuiven.
Stoop: ,,Ik ken een bedrijfsongeval waarbij iemand voetletsel opliep en zelfs vier verzekeringen naar elkaar wezen. Vaak sluiten bedrijven verzekeringen af via een makelaar. In deze zaak begon de makelaar nota bene een procedure tegen de verzekering die hij zelf had aangedragen omdat die het wilde afschuiven. De verzekeringen moeten er onderling uit zien te komen.

Maar er zijn ook verzekeringen specifiek voor bedrijfsongevallen. Het zou eigenlijk verplicht moeten worden dat bedrijven die afsluiten, net zoals je geen auto mag hebben zonder een WA-verzekering.”

Terug naar blog-overzicht