Bedrijfsongeval: wie is er aansprakelijk?

12 juni 2016

Geplaatst in: Bedrijfsongeval

Bedrijfsongeval: vallen meest genoemd als reden. Werkgever vaak aansprakelijk.

Wist je dat er in 2014 240.000 bedrijfsongevallen hebben plaatsgevonden, waarbij iemand tijdens het werk gewond is geraakt? Uit een nieuwsbericht van nu.nl blijkt dat de meeste bedrijfsongevallen gebeuren doordat een werknemer valt. Fabrieken en werkplaatsen zijn de gevaarlijkste plekken.

Maar er gebeuren veel meer ongevallen tijdens het werk . Enkele voorbeelden van wat er zoal afgelopen weken in het nieuws verscheen over arbeidsongevallen:

  • Een man moest naar het ziekenhuis worden gebracht nadat hij was blootgesteld aan een verboden bestrijdingsmiddel. Dit gebeurde op zijn werk bij een kwekerij. De man verkeerde in zorgelijke toestand. (Brabants Dagblad 060216)
  • Een man kwam met zijn hand vast te zitten in de draaiende delen van een machine bij voedersilo. De medewerker is met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd (Veenendaalse krant 150116)
  • Een man heeft bij het opbouwen van een stellage een deel hiervan op zijn hoofd gekregen. Hij liep een flinke hoofdwond op en ambulance, brandweer, politie en een traumahelikopter werden opgeroepen om te assisteren. (HC nieuws 120116)
  • Een medewerker is met zijn arm in een draaiende machine terecht gekomen. Het slachtoffer is door een traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd (BN De Stem 090116)

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de ongevallen die in 2016 vele werknemers, uitzendkrachten en ZZP-ers zijn overkomen op de werkplek.

Ook werd er deze week een interessante uitspraak gewezen door de rechtbank Den Haag die door een letselschadeadvocaat en zijn cliënt was aangespannen. In deze uitspraak van een werknemer die al vanaf 2010 zonder gehoorbescherming in een bakker had gewerkt, werd de werknemer op alle punten in het gelijk gesteld. Meer lezen? Zie ECLI:NLRBDHA:2016:921

Kortom als jou een ongeval overkomt op het werk, is het aantal zinvol je af te vragen of jouw werkgever hiervoor aansprakelijk is.

Als mij een ongeval overkomt op het werk, hoe zit het dan met de aansprakelijkheid?

In Nederland is een werkgever op grond van de wet (artikel 7: 658 BW) en de rechtspraak bijna altijd aansprakelijk voor een ongeval dat je tijdens werktijd overkomt. Ook al kan de werkgever geen verwijt worden gemaakt, dan is hij vaak toch aansprakelijk. Dit lijkt wellicht ver gaan, maar het geeft ook een stuk extra bescherming aan jou als werknemer. Hiernaast zijn werkgevers bijna altijd verzekerd voor dit soort ongevallen. Als werknemer kan je je wellicht zorgen maken dat je de goede band met je werkgever op het spel zet, als jouw werkgever door jou of een letselschadejurist aansprakelijk wordt gesteld. Een werkgever heeft zich echter over het algemeen goed verzekerd voor dit soort ongevallen. De ervaring van Wijs leert ook dat een goed werkgever niet wil dat zijn werknemer met schade en kosten blijven zitten, die veroorzaakt zijn terwijl ze voor hem of haar werk hebben verricht.

Wist je dat hetzelfde ook voor jou als uitzendkracht geldt? Als je uitzendkracht bent, kan je zelfs zowel het uitzendbureau als het bedrijf waar je daadwerkelijk werk verricht, aansprakelijk stellen.

Ik ben ZZP-er? Kan ik mijn opdrachtgever aansprakelijk stellen voor een bedrijfsongeval?

Ja dat kan zeker! Als jij als ZZP-er werkzaamheden verricht die ook door een werknemer van de opdrachtgever had kunnen worden verricht, dan valt een ZZP-er onder dezelfde bescherming als een werknemer.

Wat moet ik nu doen als ik een bedrijfsongeval heb gehad?

Wijs kan zich goed voorstellen dat je niet weet wat je nu moet doen, als jou een ongeval tijdens het werk is overkomen. Van vragen als:

  • is het wel een bedrijfsongeval? Wist je dat een ongeval tijdens de pauze of als je voor je werk in de auto zit ook een bedrijfsongeval kan zijn?
  • wordt mijn baas niet boos als ik het bedrijf aansprakelijk wil stellen?
  • hoe moet ik mijn werkgever aansprakelijk stellen?

tot

  • Welke kosten en schade kan ik verhalen?
  • Wat gebeurt er als ik langdurig ziek blijf?
  • Kan ik bij mijn bedrijfsongeval kosteloze juridische hulp krijgen?

Wijs heeft voor jou antwoord op elke vraag. Wil je kosteloos advies van een ervaren letselschadejurist van Wijs? Neem dan vooral contact met ons op. Wij staan je graag direct telefonisch te woord en geven antwoord op al jouw vragen!

Wij adviseren je kosteloos! Neem direct
contact met Wijs letselschade op:

035-8878266

We willen je op het hart drukken om altijd voor een letselschade advocaat of jurist met het Nationaal Keurmerk Letselschade te kiezen. Dit keurmerk geeft aan dat een letselschade advocaat of jurist betrouwbaar is en de kwaliteit kan bieden die je verdient. Deze belangenbehartigers worden regelmatig gecontroleerd en voldoen aan de kwaliteitseisen die je mag verwachten van een goede belangenbehartiger. Wijs Letselschade zit aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Terug naar blog-overzicht