Aanrijding met wild, heb ik recht op schadevergoeding?

14 september 2022

Geplaatst in: Verkeersongeval

Je rijdt in de auto. Links en rechts bomen om je heen. In je ooghoek zie je een waarschuwingsbord met ‘let op! Overstekend wild’ voorbij komen. Maar dat het echt tot een aanrijding met een wild hert zou komen, daar was je niet op voorbereid…

Toch gebeurt het. En tot overmaat van ramp heeft niet alleen de auto schade, maar ben ook jij de pineut. De verwondingen aan je hoofd, arm of been moeten snel worden behandeld in het ziekenhuis.

Werken zit er voorlopig niet meer in. De kosten als gevolg van de schade lopen steeds hoger op. Wat je misschien nog het allermoeilijkste vindt, is dat je afhankelijk bent van de hulp van vrienden en familie. Je kan namelijk niet alles meer zelf… En we begrijpen hoe vervelend dat is.

Niet zo raar dus dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat nu? Kun je voor alle ziekenhuiskosten, gemiste inkomsten en extra kosten voor hulp in de huishouding een vergoeding krijgen? Wij leggen het je uit.

Helaas geen schadevergoeding bij een WA verzekering

Om schadevergoeding te kunnen krijgen moet een andere partij verantwoordelijk zijn voor het ongeval. Aansprakelijk, zoals dat heet. Wie is dat bij een wild dier, zoals een aanrijding met een ree? Niemand. Tenminste, geen andere partij.

Dit was anders geweest als je een aanrijding met een hond of paard had gehad. Die dieren hebben een eigenaar. En volgens het recht is de eigenaar van een kat, hond of paard aansprakelijk voor de letselschade als er door het dier een ongeluk gebeurt.

Een wild hert, ree of everzwijn is ‘wild’ en heeft dus geen eigenaar. Met andere woorden: op de vraag of een aanrijding met wild is verzekerd, is het antwoord nee. Jouw letselschade – de schade als gevolg van de verwondingen, zoals medische kosten – wordt bij een aanrijding met een wild dier helaas niet zomaar vergoed. In ieder geval niet als je alleen een normale WA verzekering hebt afgesloten.

Heb je een beperkt cascoverzekering of een volledig cascoverzekering? Dan wordt de schade aan je auto wel vergoed, maar de letselschade niet.

Vaak wél schadevergoeding bij een SVI verzekering

Gelukkig trek je niet altijd aan het kortste eind. Wie een Schadeverzekering inzittenden (SVI) heeft afgesloten, krijgt misschien wél alles vergoed. Dat wil zeggen, alle schade die je lijdt als gevolg van de aanrijding met een wild dier. Ook de letselschade. Kijk goed in de polisvoorwaarden om precies te weten wat er allemaal gedekt is.

Aanrijding met wild dier als werknemer

In het kader van ‘goed werkgeverschap’ (artikel 7:611 BW) moeten alle auto’s die tijdens (maar soms ook voor of na) de werkzaamheden worden gebruikt een behoorlijke verzekering hebben. Of het nou om eigen voertuigen gaat of om auto’s die de werkgever heeft geleased. Rijd je tijdens het ophalen van een pakketje voor je baas onderweg een ree aan? Dan is jouw schade als het goed is gedekt onder een SVI of andere behoorlijke verzekering. Zo niet, dan kun je de werkgever aansprakelijk stellen voor jouw schade.

Ik was passagier, krijg ik dan mijn schade vergoed?

Hoe zit het als je een ongeluk krijgt als bijrijder, als passagier? Dan kun je de chauffeur van de auto verantwoordelijk stellen. Dat kan een drempel zijn. Zeker als het een vriend, familielid of partner is. Je wil natuurlijk niet dat de ander jouw schade uit eigen zak moet betalen!

En dat is gelukkig ook niet zo. De WA-verzekeraar van de eigenaar van de auto moet bij een aanrijding met een ree of ander wild dier de schade van de bijrijders vergoeden. Óók de letselschade. Wel is vereist dat de bestuurder schuldig was aan het ongeval. Kon de bestuurder er niets aan doen (overmacht), wat regelmatig voorkomt bij aanrijdingen met wilde dieren, dan heb je helaas geen recht op dekking uit de WA-verzekering.

Heeft de bestuurder van de auto een SVI (schadeverzekering inzittenden) afgesloten, dan krijg je als passagier altijd je schade vergoed.

Aanrijding met een wild dier, wat nu?

Na een aanrijding met een wild dier zit je met letselschade. Misschien is het niet zeker of je iets vergoed krijgt. Dat wil je natuurlijk weten, dat begrijpen we! Vraag daarom een ervaren letselschadejurist om hulp. Je kan altijd bij Wijs Letselschade terecht voor gratis advies. Bel 035-8878266 of laat gerust een berichtje achter via het contactformulier. Onze hulp is voor cliënten helemaal gratis.

Terug naar blog-overzicht